Setari Cookie-uri

Trucuri de zi cu zi pentru sanatatea creierului tau

De la creier pornesc multe, incepand cu feircirea interioara si multumirea de sine si culminand cu boli, caci majoritatea bolilor neinfectioase sunt strans legate de trairile noastre interioare, iar psihicul... depinde si de sanatatea creierului nostru. Creierul consuma foarte multa energie, aproximativ 20% din totalul oxigenului dintr-un inspir este consumat de creier, iar acest consum creste in cazul eforturilor intelectuale. `Asadar, sa invatam mici trucuri prin care ne protejam sanatatea creierului.

Puteti cititi articolul: “Cafeaua – buna pentru sanatate dupa noile studii!”

Pauzele de relaxare

Pauzele de relaxare sunt foarte importante pentru creier, atat in timpul muncii de la birou, dar mai ales in timpul perioadelor de invatare, cum se intampla de exemplu in cazul studentilor in sesiune. Astfel creierul are nevoie la fiecare 10 minute de scurte pauze de deconectare, de aproximativ un minut doua. Iar la fiecare ora are nevoie de o pauza mai mare, de usoara relaxare, de ridicat de la birou, privit in alta parte, de exemplu pe geam, savurarea unei cani de ceai etc. Suprasolicitarea nu prezinta efecte pozitive in timp.

Orele de odihna

Este important ca orele de odihna sa coincida cu ritmul circadian si nictemeral al unor hormoni. Astfel, cu cat inaintam in varsta, cu atat avem nevoie de mai putine ore de somn. Specialistii sugereaza ca somnul de 6-8 ore pe noapte este suficient daca cuprinde orele intre 23:00 si 5:00, ore la care sunt secretati anumiti hormoni numai daca persoana respectiva doarme. Desigur, somnul trebuie sa fie unul de calitate, cu cat mai putini stimuli auditivi si deloc luminosi, astfel noaptea trageti draperiile si stingeti televizorul. Daca micutului ii este frica de intuneric, va trebui invatat, prin metodele adecvate, sa doarma cu lumina stinsa.

Citește și:

Aminoacizii si vitaminele

Vitaminele din complexul B sunt ideale pentru sanatatea si integritatea celulelor nervoase, iar unle grasimi ca omega 3 si omega 6 intervin in procesele nervoase. De asemenea majoritatea neurotransmitatorilor au structura proteica, fiind obtinuti din precursori ca aminoacizi. Astfel se recomanda zilnic sa consumati o carne slaba la cuptor, fiarta sau pe gratar, dar nu prajita. Ouale si lactatele reprezinta de asemenea surse veritabile de aminoacizi, la fel si ficatul sau fructele de mare.

Sportul

Acea jumatate de ora de exercitii fizice recomandata de specialisti te ajuta sa iti mentii si creierul sanatos, sporind oxigenarea si "consumand" hormonii de stres. Important este insa ca miscarea sa nu o efectuezi inainte de culcare, caci iti perturba calitatea somnului. Ideal ar fi sa gasesti loc de putin sport dimineata, dar daca nu se poate, atunci macar nu iti incepe programul de exercitii in mai putin de o ora inainte de culcare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.