Setari Cookie-uri

20 simptome care te anunta ca ai anemie

Anemia reprezinta o disfunctie cu care se confrunta persoane de toate varstele, fiind considerata o problema la nivel global in timpurile noastre.

In ciuda faptului ca vorbim despre “anemie” ca termen general, trebuie sa stiti ca exista mai multe feluri de anemie, in functie de cauza care duce la aceasta. Prin anemie ar trebui sa intelegem un deficit de oxigenare a tesuturilor, iar oxigenarea acestora se realizeaza numai prin intermediul globulelor rosii din sange, singurele celule care au capacitatea de a transporta oxigenul din plamani la tesuturi. Mai exista dizolvata in sange o cantitate foarte mica de oxigen, insa nereprezentativa, nefiind suficienta supravietuirii. Asadar, daca celulele nu au oxigen, ele nu pot functiona corect, iar aceasta este baza multor boli. Iata deci ca anemia nu este deloc o disfunctie de neglijat, ea putand duce, in cazurile mai severe, la moarte.

anemie Foto interior si prima pagina: Andrii Vodolazhski, Shutterstock

Anemia, cum spuneam, este de mai multe feluri. Spre exemplu cea mai intalnita este anemia feripriva, adica atunci cand nu avem suficient fier in organism. Fierul ajuta la formarea hemoglobinei, o proteina speciala care se afla in globulele rosii si poate lega oxigenul. Daca fierul nu e suficient, nu se face suficienta hemoglobina si ca atare nu vor fi suficiente globule rosii (hematii sau eritrocite se mai numesc) care sa “care” moleculele de oxigen.

Citește și:

Citeste si: 5 Tulburari care iti spun ca suferi de ANEMIE

Cele mai importante cauze ale anemiei

Anemia are la baza numeroase cauze si duce la numeroase boli. Spre exemplu anemia poate sa apara:

  • Prin carenta de fier, deficit care apare frecvent datorita unei alimentatii nesanatoase, diete de slabire neechilibrate etc.
  • Malabsorbtia fierului la nivel intestinal, in iritatiile intestinale, carentele de vitamina C (cand fierul nu devine absorbabil), boala Crohn etc.
  • Carenta de acid folic, o vitamina ce ajuta la formarea globulelor rosii in maduva hematogena;
  • Anumite boli care duc la afectarea calitatii globulelor rosii, cum este ciroza, bolile renale, infectiile cronice etc.
  • Sangerarile oculte sau cele mici si dese, cum este de exemplu ulcerul sau sangerarea gingiilor care poate duce in timp la un sindrom anemic a carei cauza este greu de sesizat de catre medicul curant. De aceea sfatul de a merge anual la stomatolog este poate mai bun decat va imaginati.
  • Afectiuni ale maduvei hematogene;
  • Anemie prin hemoliza, adica prin distructia globulelor rosii, cum se intampla in unele boli, ca cele care dau splenomegalie (marirea splinei) etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Iunie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.