Setari Cookie-uri

Sindromul X afecteaza tot mai multi oameni din intreaga lume

Sindromul metabolic, supranumit si ucigasul tacut, afecteaza tot mai multe persoane din intreaga lume. Acest sindrom are la baza in principal alimentatia nesanatoasa si stilul de viata sedentar si plin de stres, numarul persoanelor afectate de aceasta maladie fiind in cresetre.

Sindromul metabolic, supranumit si “ucigasul tacut”, afecteaza tot mai multe persoane din intreaga lume. Acest sindrom are la baza in principal alimentatia nesanatoasa si stilul de viata sedentar si plin de stres, numarul persoanelor afectate de aceasta maladie fiind in cresetre.

Sindromul metabolic poarta multe denumiri si acest fapt se datoreaza multipleor disfunctii pe care le produce: sindromul “X”, sindromul hipertensiunii, sindromul rezistentei la insulina, sindromul exceselor de catecolamine.

Cum se manifesta sindromul metabolic?

Ca si simptomatologie acest sindrom este foarte silentios. El evolueaza aproape asimptomatic sau, mai bine spus, simptomele sale nu sunt atat de deranjante pentru pacient. Ca atare persoana suferinda intai creste in greutate, fara a-si modifica neaparat stilul de viata. Apoi apar si alte semne clinice:
- Cretserea glucemiei a jeun peste 110 mg/dl;
- Cresterea tensiunii arteriale peste 130/85 mmHg;
- Obezitate, reprezentata in special prin cresterea circumferintei abdominale;
- Scaderea concentratiei colesterolului bun din sange (HDL-colesterol 1.04 mmol/l la barbati si sub 1,29 mmol/l la femei);
- Cresterea trigliceridelor peste 1,69 mmol/l.
Sindromul metabolic evolueaza lent, astfel pacientul se obisnuieste cu schimbarile care au loc in organismul sau si ia rar masuri in stadii incipiente. Din pacate evolutia acestui sindrom duce spre boli cronice si grave, manifestandu-se in timp prin rezistenta la insulina ceea ce duce la instalarea diabetului zaharat tip II, la cresterea ireversibila a tensiunii arteriale prin formarea placii de aterom, ducand la boli cardio-vasculare ischemice, infarcte cardiace, accidente vasculare etc. De asemenea in timp pacientul poate ajunge sa aiba nevoie de administrarea de insulina.

Citește și:

sindrom metabolic Care sunt cauzele sindromului metabolic?

Cauzele sindromului metabolic sunt reprezentatae in special de stilul de viata:
- Alimentatie nesanatoasa, bogata in grasimi rele: mezeluri, sosuri, preparate fast-food, mancaruri prajite, carne grasa, cascaval, carnati, mici, frisca, prajituri, margarina etc.
- Lipsa sportului – o viata sedentara este foarte periculoasa pentru sanatate;

Vizionare placuta


Kudika
29 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.