Setari Cookie-uri

7 dureri pe care nu trebuie sa le ignori

In general ceea ce este foarte grav nu doare, dar exista si exceptii, suferinte periculoase pentru sanatate sau chiar pentru viata care au o simptomatologie spectaculoasa, ceea ce este semn bun pentru ca alerteaza pacientul si il determina sa se prezinte la medic.

In general ceea ce este foarte grav nu doare, dar exista si exceptii, suferinte periculoase pentru sanatate sau chiar pentru viata care au o simptomatologie spectaculoasa, ceea ce este semn bun pentru ca alerteaza pacientul si il determina sa se prezinte la medic.

Sunt situatii insa cand unele dureri par comune si pacientii au tendinta sa le neglijeze.

Durerea de burta

Daca nu este menstruatia, o durere de burta foarte puternica ce intareste abdomenul si il face foarte sensibil la atingere (abdomen acut) poate reprezenta o urgenta, mai ales daca asociaza si febra mare. Intr-o astfel de situatie numita medical abdomen acut sau peritonita pacientul trebuie sa cheme ambulanta sau sa se prezinte de urgenta la doctor pentru investigatii, poate avea o apendicita sau, daca este femeie, poate fi chiar o anexita evoluata cu peritonita sau mai grav, o sarcina extrauterina rupta.

durere Durere mare de coapsa

Durerea foarte mare de coapsa, mai ales daca porneste din abdomen si iradiaza anterior sau medial (spre interiorul coapsei) poate fi semn de infectie abdominala joasa care irita si ramuri nervoase ce ajung in picior, de aici iradierea durerii. Pacientul mai asociaza febra, uneori varsaturi sau greata si dureri de cap, transpiratii alterand cu perioade de frisoane intense. Toate acestea sunt semnale pentru urgente medicale, se poate ajunge chiar in sepsis (septicemie).

Durere mare de gamba


Durerea puternica de gamba, cu gamba umflata, mai ales daca pacientul este o femeie care fumeaza si a folosit anticonceptionalele hormonale, poate indica o tromboflebita, iarasi o rugenta medicala fiindca trombul (cheag de sange) poate migra din picior si poate astupa alte vase cum ar fi cele ale inimii, cele renale, ceea ce duce la o patologie si mai grava care pune in pericol viata.

Durerea acuta in piept

O durere foarte puternica in piept, soldata cu cresterea frecventei cardiace (creste pulsul) si cresterea numarului de respiratii pe minut (la normal sunt 16-18 in stare de repaus), cu senzatie de sufocare, ameteala, transpiratii, chiar stare de lesin poate fi indicatia clara a unui infract. Desigur, sunt si alte dureri in piept acute care tin de peretele costal, de exemplu o nevralgie intercostala care poate fi foarte dureroasa incat pacientul sa nu poata inspira profund, dar aceasta nu afecteaza frecventa cardiaca, nu da stari de lesin, transpiratii si nici macar nu reprezinta vreun risc major sau o urgenta medicala. Se recomanda ca pacientul sa ia repede nitroglicerina sub limba, pana ajunge salvarea sau ajunge la urgenta, pentru ca nitroglicerina luata sub doua ore de la producerea accidentului cardiac poate salva complet aria tisulara afectata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.