Am vrut sa dam o nota optimista unui subiect foarte delicat, chiar dureros pentru noi toti. Vrem sa credem ca lucrurile se pot schimba si ca ingrijirea medicala din Romania va atinge cotele normalitatii pentru viata noastra ca pacienti si pentru cea a medicilor ca profesionisti ai unei meserii frumoase dar dure.

In comentariile voastre ati scris mai ales despre aspecte negative cu care v-ati confruntat luand contact cu sistemul sanitar romanesc; ati scris despre medici, asistente, atmosfera din spitale si clinici. Multe dintre acestea sunt cu siguranta justificate de experiente dureroase, traumatizante. In multe dintre comentarii v-ati grabit sa dati vina pe medici pentru aceasta situatie.

Romanii, dependenti de sistemul public de sanatate

La fel de dureros este insa si contactul medicilor cu sistemul sanitar romanesc. Traiul lor nu este deloc unul usor si duc asemeni noua, o piatra grea, povara ce ar putea fi usurata mai ales printr-o interventie politica asumata si responsabila, pe termen lung

Medicii sunt neputinciosi ca si noi

Ei aleg sa isi schimbe vietile, sperand in mai bine. Desi Romania se confrunta cu un deficit al numarului de medici pe cap de locuitor, saracia ii impinge pe acestia, mai ales pe cei mai tineri, sa plece peste hotare, in tari unde statutul lor este respectat din punct de vedere profesional si salarial. Recent am aflat povestea unui tanar medic rezident roman, care a plecat in Italia pentru un salariu de 2000 de Euro. In tara ar fi primit echivalentul a maxim 250 de euro…

Problematica este una de actualitate. Dupa ce statul a investit in ei, dupa ce acesti medici au investit ei insisi enorm in formarea lor, aleg in final sa plece. Mai exact, un studiu efectuat de catre Colegiul Medicilor din Romania arata ca 60% dintre medicii romani isi doresc sa emigreze.

Povestea a doi tineri medici rezidenti romani, care vor sa paraseasca tara cu orice pret, publicata in numarul iulie-august 2010 al revistei Esquire Romania de catre jurnalista Simina Mistreanu, va va edifica in aceasta privinta.

Medicii tineri se vor putea angaja in spitale chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: