Setari Cookie-uri

Sistemul sanitar romanesc, o fata morgana?

Am vrut sa dam o nota optimista unui subiect foarte delicat, chiar dureros pentru noi toti. Vrem sa credem ca lucrurile se pot schimba si ca ingrijirea medicala din Romania va atinge cotele normalitatii pentru viata noastra ca pacienti si pentru cea a medicilor ca profesionisti ai unei meserii frumoase dar dure.

electrocardiograma Veti intelege, de cealalta parte a baricadei si lupta acestor oameni. Se bat ca niste Don Quijoti, cu un sistem deficitar unde niciodata banii nu sunt de ajuns si unde spaga luata din mainile pacientilor este uneori sursa lor de supravietuire; sunt nevoiti sa invete ani in sir, pentru ca mai apoi, chiar si la 30 de ani sa se afle tot in intretinerea parintilor, cu un salariu de rezident de 800 de Ron...

Tind sa cred ca aceasta este marea problema a Sanatatii in Romania: guvernantilor nu le pasa, in aceeasi masura in care nu le pasa nici de educatie. De ce? Dupa cum arata si Simina Mistreanu in articolul ei din Esquire, o autostrada construita cu cateva luni inainte de alegeri, aduce oricum mai multe voturi decat investirea pe termen indelungat in Sistemul de sanatate publica. Explicatia cinica: “romanul are memoria scurta”.

Am intrebat-o pe Simina Mistreanu, jurnalista care a aflat in detaliu drama celor doi medici, cum se raporteaza acum la ideea de a fi tratata in Romania, stiind ca medicii nu sunt principalii vinovati pentru ceea ce se intampla, aceasta pentru ca la nivel general, avem tendinta de a-i invinui doar pe ei de aceasta stare de fapt. Mi-a raspuns cu sinceritate ca i-ar fi la fel de teama sa aiba de-a face cu spitalele din Romania; ba chiar, senzatia ei de disconfort cu privire la acest gand s-a acutizat, dupa ce a vazut ca saracia si propriile probleme ii fac pe medici sa devina imuni la suferinta pacientilor.

Intr-un studiu detaliat (Migratia medicilor din Romania), dr. Aurora Dragomiristeanu enumara motivele care ii determina pe medici sa plece. Acestea sunt : veniturile mici (absolute si/sau relative), conditii de munca precare, lipsa dotarilor adecvate pregatirii profesionale, oportunitatile limitate de dezvoltare a carierei, mediul de munca instabil si instabilitatea economica.

Omul sfinteste locul, medicii sfintesc spitalul

Nu exista sisteme de sanatate performante fara medici motivati, trebuie sa subliniem din nou acest fapt. Raspunsurile voastre pozitive de pe forum au aratat un lucru esential: desi ne confruntam cu teme recurente legate de sanatatea din Romania, cum ar fi conditiile proaste din spitale si clinici, saracia de acolo si subfinanatarea, relatia medic-pacient sau problematica spagii, un lucru este clar - “Omul sfinteste locul”, dupa cum spune o veche zicala romaneasca.

Citește și:

Vizionare placuta


Este jurnalistă, artista și activistă pentru drepturile omului (cu aripi de Powerpuff girl feministă incluse). E tare mândră că face parte dintr-o echipă cool&smart alături de fetele...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.