Setari Cookie-uri

Cele mai comune 5 boli dobandite in gospodarie

Un studiu efectuat pe mai multe mii de gospodarii din Statele Unite ale Americii alcatuieste un top al celor mai frecvente boli dobandite de membrii unei familii in interiorul domiciliului. Prima pozitie pe aceasta lista este ocupata de raceli si gripa, acestea fiind urmate de alte infectii virale, sinuzita, bronsita si infectiile determinate de stafilococi. Ana Culcer, medic pediatru, seful sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, alaturi de Doctor Gratiela Tardei, medic de laborator, fost cercetator virusolog in Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau Bucuresti, atentioneaza ca aceste boli sunt la fel de comune si periculoase si pentru familiile din Romania.

Sursa: Comunicat de presa

Un studiu efectuat pe mai multe mii de gospodarii din Statele Unite ale Americii alcatuieste un top al celor mai frecvente boli dobandite de membrii unei familii in interiorul domiciliului. Prima pozitie pe aceasta lista este ocupata de raceli si gripa, acestea fiind urmate de alte infectii virale, sinuzita, bronsita si infectiile determinate de stafilococi.

boli in gospodarie Ana Culcer, medic pediatru, seful sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, alaturi de Doctor Gratiela Tardei, medic de laborator, fost cercetator virusolog in Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau Bucuresti, atentioneaza ca aceste boli sunt la fel de comune si periculoase si pentru familiile din Romania.

Virusurile gripale si ale racelilor se raspandesc foarte usor de la un individ la altul si pot induce boala indiferent de sezon. Sunt periculoase pentu toate grupele de varsta, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunitatii lor in formare. O simpla raceala a copilului poate avea efecte si pe termen lung, de aceea tinerele mame trebuie sa protejeze copiii de persoane bolnave si de suprafete insuficient curatate sau dezinfectate”, explica Dr. Culcer.

Virusurile sunt agenti infectiosi de dimensiuni foarte mici care se inmultesc numai in organismele vii putand produce boli, dar care pot rezista pastrandu-si capacitatea infectioasa si in mediu, dependent de conditiile fizice si chimice”, spune Dr. Tardei. “Baia si bucataria sunt zonele din casa in care virusurile pot persista in concentratii periculoase in aer si pe suprafete, astfel ca trebuie acordata o grija suplimentara curateniei, aerisirii si dezinfectarii suprafetelor din aceste camere. In plus, trebuie sa dezinfectam si alte zone carora nu le acordam atentie in mod uzual, precum clantele usilor si intrerupatoarele si chiar parchetul”, continua virusologul.

Afectiunile respiratorii (sinuzita, bronsita, etc) sunt foarte des intalnite in randul bolilor contractate din casa. Desi acestea pot fi prevenite si prin dezinfectarea atenta a locuintei, Dr. Tardei trage un semnal de alarma: “Un studiu european multinational recent realizat pe un esantion de peste 3500 de oameni a demosntrat ca utilizarea menajera a produselor pe baza de hipoclorit de sodiu se asociaza mai frecvent cu afectiuni respiratorii, deci trebuie sa selectam cu grija produsele pe care le utilizam pentru dezinfectie in casa.”
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.