Stiati ca pielea este oglinda sanatatii? Aceasta pentru ca reprezinta unul din primele organe ce resimte carentele nutrientilor importanti din corp.
Stiati ca pielea este “oglinda” sanatatii? Aceasta pentru ca reprezinta unul din primele organe ce resimte carentele nutrientilor importanti din corp.
Pielea reprezinta unul din ultimele organe caruia ii sunt cedati nutrientii din sange (vitamine, minerale, substante active), acestia ajungand sa fie cedati pielii dupa ce mai intai au ajuns la celelalte organe. Astfel, atunci cand nutrientii nu sunt suficienti, la piele nu mai ajung in cantitati optime si aceasta sufera diverse modificari. De aceea inca de la primele carnete nutritionale putem observa modificari ale pielii, inainte sa apara si modificari la nivelul altor organe si sa se instaleze bolile.
Paloarea
Pielea uscata
Daca aveti pielea uscata, cauzele pot fi multiple, de exemplu deshidratare, aerul conditionat (sau alti factori de mediu), apa cu care se face dusul poate fi prea dura, mediul de lucru etc. Insa daca pielea devine intens uscata si se descuameaza nu doar la nivelul mainilor, atunci foarte probabil aveti carente de vitamine si minerale (viamina A, C, E sau vitamine din complexul B etc.). Totodata anumite afectiuni se manifesta si prin uscarea pielii, cum ar fi hipotiroidismul, psoriazisul, dermatite, varice, diabet etc. Se recomanda sa consultati medicul daca problemele pielii persista sau chiar se agraveaza (desi ati folosit creme hidratante) si faceti un set de analize.
Cand pielea se coloreaza...
Exista situatii cand pielea se “coloreaza” in gaben, verzui sua chiar portocaliu. In primele doua situatii patologia se numeste icter si de datoreaza concentratiilor prea mari de bilirubina din sange, aceasta crescand, de obicei, in patologiile hepatice si biliare, dar si in situatii de hemoliza de diverse cauze. Cert este ca medicul trebuie alertat si tratata aceasta stare icterica, tratamentul putand fi, in functie de cauze, de la unul usor la unul chirurgical. Atunci cand pielea devine “portocalie” mai degraba ar fi o cantitate prea mare de betacaroten in organism, de xemplu cei care mananca multi morcovi sau alte legume ori fruct bogate in caroten. Cel mai des aceasta coloratie se observa la copiii mici care consuma mult suc de morcovi, insa nu trebuie sa va ingrijoreze, ci doar trebuie redus consumul de betacaroten.