Setari Cookie-uri

7 Afectiuni nebanuite cauzate de fumat

Fumatul este un obicei frecvent in randul populatiei, in ciuda campaniilor mondiale care se duc impotriva fumatului si care indeamna fumatorii sa renunte la acest obicei. Cei mai slabi cu privire la rezistenta in fata acestui viciu sunt tinerii, de aceea tot mai multe programe antifumat au inceput sa fi e destinate tinerilor.

Tigarile sunt din pacate foarte nocive asupra organismului, dar sunt “dusmani tacuti”, ataca lent, dar sigur, astfel incat initial, de-a lungul multor ani, pacientul se afla intr-o stare de sanatate aparenta, ca mai apoi “dezastrele organice” cauzate de tigara sa se arate prin simptomatologia care devine evidenta si pentru pacient. Unele boli sau neplaceri provocate de tigara sunt suportabile sau curabile, dar altele conduc din pacate spre moarte.

7 Afectiuni nebanuite cauzate de fumat

afictiuni cauzate de fumat

In afara celor mai cunoscute patologii cauzate de fumat, cum sunt cele canceroase pulmonare, stiati ca fumatul este raspunzator sau favorizeaza si alte patologii importante sau probleme estetice?

Patarea buzelor

Marii fumatori au buzele patate, cu zone movalii, uneori petele pot fi chiar albicioase sau coloratia buzelor sa fie negricioasa.

Sarutul... fumatorului

Intotdeauna fumatorilor le va mirosi gura iar aceasta exhala fetida nu o poate inlatura nicio psta de dinti sau apa de gura. Aceasta pentru ca halena fetida vine atat din plamani, cat si de la nivelul mucoasei orale pentru ca aceasta (“pielea” cu care e captusita gura si gingiile) se atrofiaza, se degradeaza (de aici si riscul crescut de cancer bucal). “Gustul” salivar al unui fumator este degradat, o vorba veche spune “Saruta un nefumator si vei vedea diferenta”.

Diminuarea gustului alimentelor

Fumatul afecteaza papilele gustative si sensibilitatea gustativa, astfel ca mancarurile devin mai putin gustoase.

Fara copii

Din pacate fumatul afeceteaza serios fertilitatea, atat in sensul ca scade capacitatea femeii de a ramane insarcinata si pe cea a barbatului de a produce o sperma de buna calitate, cat si in sensul ca prezinta efecte mutagene asupra copilului aflat in viata intrauterina.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.