Setari Cookie-uri

7 Afectiuni nebanuite cauzate de fumat

Fumatul este un obicei frecvent in randul populatiei, in ciuda campaniilor mondiale care se duc impotriva fumatului si care indeamna fumatorii sa renunte la acest obicei. Cei mai slabi cu privire la rezistenta in fata acestui viciu sunt tinerii, de aceea tot mai multe programe antifumat au inceput sa fi e destinate tinerilor.

Sindromul tabagic fetal

Pentru ca tot am vorbit de copii, e musai sa amintim de un risc major si deloc rar pe care il prezinta fatul in cazul femeilor insarcinate fumatoare. Fumarea unei singure tigari de catre gravida determina o crestere a batailor inimii fatului care se mentine peste o ora si jumatate, astfel copilul sufera modificari importante de dezvoltare: cresterea este incetinita, astfel are corpul mai scurt, torace ingust, unele organe incomplet sau anormal dezvoltate, creierul nu se dezvolta corespunzator etc.

Favorizeaza infectiile genitale

De fapt, fumatul favorizeaza orice infectie indiferent de localizare: infectii respiratorii, renale, vaginale, digestive, atat prin substantele pe care le contine si care pot ataca in mod direct anumite organe, cat si prin scaderea importanta a imunitatii. Astfel fumatorii sunt mult mai predispusi bolilor si infectiilor.

Poate duce la... amputatii

Ce este trist este ca amputatiile sunt prezente si la tineri sub 25 de ani, care fumeaza din adolescenta peste doua pachete pe zi. Substantele din tigara, alaturi de multe alte efecte negative, duc si la ingustarea vaselor mici de sange, astfel ca la nivelul capilarelor, venulelor si arteriolelor se poate produce chiar colabare. Aceasta face ca irigatia (perfuzia tisulara) tesuturilor sa scada in mod evident in tot organismul, insa cand este frig corpul protejeaza organele vitale si ingusteaza vasele de sub piele si vasele membrelor. Asadar, primele afectate sunt degetele, ele avand o vascularizatie fina pe care fumatul o distruge si fara nutrientii si oxigenul din sange tesuturile locale mor, se infecteaza, adesea marii fumatori facand cangrena si fiind imperios necesara amputarea degetului respectiv.

Alte afectiuni produse de fumat:

Citește și:
  • favorizeaza infectarea cu virusul gripal – gripa;
  • favorizeaza infarctul;
  • favorizeaza cresterea numarului de batai ale inimii pe minut, astfel pulsul este adesea marit la fumatori, iar inima prin suprasolicitare va fi afectata in timp;
  • favorizeaza formarea aterosclerozei;
  • favorizeaza in mod important aparitia cancerelor, in special celor de la nivelul nasului, micoasei bucale si arborelui respirator, unde cancerele apar in peste 90% din cazuri la fumatori;
  • fumatul produce gingivita si favorizeaza cariile, compromitand in timp dantura;
  • creste riscul de accident vascular cerebral;
  • creste riscul de anevrisme;
  • favorizeaza hipertensiunea arteriala;
  • imbatranire precoce.

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.