Setari Cookie-uri

Analizele medicale necesare in functie de varsta

Anumite afectiuni debuteaza insidios, cu manifestari aproape insesizabil, foarte rar sesizate de pacienti, dar care paraclinic se evidentiaza prin modificarea unor parametri ce apar evident in urma efectuarii analizelor medicale. In functie de riscurile patologice care apar odata cu varsta se impun si analizele medicale necesare pentru decelarea acestor dereglari.

Anumite afectiuni debuteaza insidios, cu manifestari aproape insesizabilE, foarte rar OBSERVATE de pacienti, dar care paraclinic se evidentiaza prin modificarea unor parametri ce apar evident in urma efectuarii analizelor medicale. In functie de riscurile patologice care apar odata cu varsta se impun si analizele medicale necesare pentru decelarea acestor dereglari.

analize medicale Nu exista un set complet de analize, acestea fiind extrem de numeroase si ghidate in functie de suspiciuni, ideea de a “controla tot sa vad daca sunt bolnav” nefiind relevanta. In mod general, atunci cand exista o disfunctie analizele de sange si biochimice uzuale, precum si cele de urina si corpologice sunt arhisuficiente pentru a naste suspiciunea de boala, apoi restul investigatiilor sunt ghidate pentru diagnostic.

Ce analize medicale sunt necesare in functie de varsta?


La copiii mici analiza de sange este suficienta, precum si examenul coproparazitologic si sumarul de urina. Daca micutul prezinta obezitate, se vor doza si colesterolul si fractiunile lipidice, precum si cateva analize ale functiei hepatice. Daca este suspect de vreo boala, analizele vor fi canalizate spre diagnosticul suspicionat. Analizele pentru alergii sunt necesare daca acestea apar.

In jurul varstei de 12-13 ani atat la fetite cat si la baietei incepe dezvoltarea organelor sexuale, la fetite incep sa creasca sanii, apare prima menstruatiei etc. Asadar se adauga celorlalte analize si cele ginecologice, mai exact examenul sanilor la fetita precum si monitorizarea menstruatei, iar la baietel se face primul examen al testiculelor. Daca fetita prezinta tulburari menstruale puternice, se vor doza hormonii.

De asemenea daca apar suspiciuni in modul de crestere (copilul nu e suficient de inalt in raport cu inaltimea parintilor, este prea slab sau supraponderal) se vor face investigatii endocrinologice. Tot in aceasta perioada incepe informarea copilului cu privire la viata sexuala. Ideal ar fi ca aceasta informare sa fie una profesionala, facuta de medicul de familie si prin lecturarea unor carti special concepute pentru adolescenti.

Dupa 18 ani
, alaturi de analizele uzuale se vor face anual ecografii abdomino-pelvine, iar la fetite se adauga si inceperea examenelor ginecologice complete, testul Babes-Papanicolau si cel de secretii odata cu inceperea vietii sexuale. De asemenea tinerii vor primi informatii de specialitate privind metodele de contraceptie si de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Tensiunea arteriala trebuie masurata lunar. Incepe si controlul personal al sanilor prin autopalpare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.