Setari Cookie-uri

Top 10 boli pe care ti le poate provoca stresul

Cu stresul se confrunta toti adultii, chiar si copiii aflati in fata situatiilor noi: intrarea la gradinita sau scoala, mutarea, lucrarile de control, teama de mustrare la o trasnaie mai mare etc. Si adultii au numeroase motive de stres, poate chiar zilnice, legate de job, viata personala, familie, cariera, examente, boli asociate etc.

Tulburari hormonale

Daca stresul persista se ajunge ulterior, dupa tulburarile metabolice, la cele hormonale: tulburari ale tiroidei cu manifestarile caracteristice, tulburari ale glandelor sexuale care duc secundar la tulburari menstruale, tulburari ale libidoului, erectiei, infertilitate etc.

Diabetul zaharat

diabet
Diabetul zaharat este strans legat de stres si riscul acestei boli poate sa inceapa inca din viata intrauterina, cand fie mama este stresata sau face diabet gestational, fie cand copilul se naste cu o greutate supraponderala. Stresul de-a lungul vietii afecteaza de asemenea metabolismul glucidelor si functia pancreasului, iar toate acestea asociate cu cresterea in greutate sporesc in mod considerabil riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Alergiile si bolile alergice

In cele mai multe cazuri acestea sunt declansate de stil de viata nesanatos si stres, avand un fond atopic care predispune la aceste boli alergice. Inca din copilarie poate sa apara astmul, dar sunt si alte boli alergice care afecteaza si adultul.

Citește și:

Durerile de cap

Acestea reprezinta un simptom frecvent dat de stres. Desi persoana respectiva nu are nicio alta boala care se asociaza cu durerea de cap, totusi migrena apare pe fondul stresului. Se recomanda odihna si dieta zilnica bogata in fructe si legume proaspete. Sportul elimina de asemenea cu succes durerile de cap.

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare apar intotdeauna atunci cand o persoana sufera de stres cronic. La aceste boli sunt predispuse si persoane cu tip comportamental A. Se pare ca stresul influenteaza inima si vasele, produce vasoconstrictie si astfel aportul de oxigen si nutrienti spre tesuturi scade, acestea din urma suferind, iar inima isi intensifica bataile, ceea ce o suprasolicita. Infarctul, tensiunea arteriala sunt doar cateva din urmarile stresului la nivelul aparatului cardiovascular.

Citește și:

Tlburari psihice

Stresul produce adesea tulburari psihice de la cele usoare, la cele foarte grave: anxietate, irascibilitate, nervozitate, depresie, atacuri de panica etc.

Alzheimer

Studii recente au scos la iveala dovezi ca stresul accelereaza degradarea materiei nervoase, favorizand leziunile neuronale. Astfel aceste procese degenerative duc la probleme psihiatrice diverse, printre care si boala Alzheimer. Au fost realizate si studii pe animale de laborator care au demonstrat incidenta mai mare a bolii Alzeimer la copii care s-au nascut din mame ce sufereau de stres cronic in perioada gestationala.

Boli digestive

Dintre cele mai frecvente afectiuni digestive date de stres enuntam ulcerul gastroduodenal, acesta aparand inca din perioada pubertatii la tineri care trec prin perioade stresante. Litiaza biliara sau crizele biliare pot fi si ele provocate de stres. Meteorismul, unele crize diareice pot avea legatura cu stresul puternic (de exemplu inaintea unui examen important).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.