Setari Cookie-uri

Sa-ti citesc in mana... Sanatatea

"Mainile prezic viitorul, dar vorbesc si despre prezent si trecut" – am putea afirma cand vine vorba de sanatate.

Unghii palide

De obicei culoarea unghiei trebuie sa fie rozalie, uneori este si maronie daca persoana respectiva a tinut mult timp unghiile acoperite cu oja. Insa la apasare unghiile devin albe, apoi in cateva secunde trebuie sa revina la culoarea rozalie initiala. Daca revenirea unghiei este intarziata si in general culoarea de fond este albicioasa, iar culoarea pielii palida, atunci poate fi o anemie care trebuie investigata medical. De obicei anemiile au drept cauza carentele alimentare, insa sunt cazuri in care anemiile survin unor alte boli, infectii etc. De aceea orice anemie trebuie investigata medical.

Unghiile decolorate mai pot avea si semnificatia diabetului zaharat, insa analizele de sange scot diagnosticul.

Degete movalii (cioanoice) si reci

De obicei femeile au mai des acest simptom si consta in sindromul Raynaud, un sindrom ce consta in vasoconstrictie periferica cu colorarea movalie a tegumentelor si racirea lor datorita ischemiei locale. De obicei aceste manifestari dureaza sub jumatate de ora si sunt insotite de amortirea degetelor.

Exista insa situatii cand simptomele persista mai mult, poate chiar peste o ora si apar zilnic, situatie in care trebuie sa consultati urgent medicul fiindca ischemia locala poate duce la pierderea degetelor. Aceste simptome apar la marii fumatori, indiferent de varsta, dar si atuci cand exista o cauza care blocheaza fluxul sanguin la nivelul mainii: sindrom de compartiment in antebrat, bratara foarte stransa, aparat gipsat strans, tromb (cheag) pe artera, leziune arteriala etc.

Citește și:

Degete umflate

Degetele se pot umfla de la caldura, de la consum excesiv de sare, in perioada dinaintea menstruatiei cand femeia poate prezenta sindromul premenstrual, dar si in afectiuni renale, metabolice si endocrine, Un exemplu de afectiune endocrina care duce si la umflarea degetelor este hipotiroidia. Se recomanda consultul medicului si analizele de sange care de obicei sunt orientative pentru diagnosticul de baza.

Palmele rosii

Palmele rosii pot reprezenta:
- o reactie alergica, cel mai frecvent o eczema de contact la detergenti, manusi sau alte substante pe care peroana respectiva le atinge zilnic;
- afectiuni hepatice avansate;
- alte boli sistemice care trebuie investigate si tratate pentru ca pot prezenta evolutie grava.


Va recomandam sa cititi si articolul: Cum iti poti citi sanatatea in ochi!


Vizionare placuta


Kudika
11 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.