Setari Cookie-uri

Bifat: Lista E-urilor rele

Unii le ignora, altii incearca sa le evite – un aspect este insa cert: E-urile declarate nocive trebuie evitate.

E122 (azorubina) - colorant rosu obtinut din gudron. Face parte din compozitia unor dulciuri ca martipan, jeleu, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Tari precum Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia au intezis folosirea lui.

E124 (rosu ponceau) se gaseste in mezeluri si este destul de toxic.

E127 (eritrozina) - colorant rosu ce se intrebuinteaza pentru compoturi, sosuri, bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare. Este cancerigen si s-a demonstrat in laborator pe cobai ca este implicat in producerea cancerului de tiroida.

E132 (idigotina) - colorant ce se adauga in dulciuri, produse de brutarie, inghetata, produse de patiserie, biscuiti, eugenii. Poate provoca hipertensiune arteriala, probleme de respiratie, greata, urticarie, reactii alergice si chiar astm.

E160 (annato) - colorant rosu ce se gaseste in branzeturi, cereale, chips-uri, in produse cosmetice cum ar fi sapunurile si vopselelesi este urticarian.

E212 (benzoatul de sodiu),folosit ca antiseptic, conservant alimentar, dar si pentru a da gust unor alimente de calitate slaba. Cel mai frecvent se gaseste in: bauturile racoritoare cu aroma de citrice, lapte, produse din carne, produse de brutarie, patiserie si dulciuri, in unele medicamente cum ar fi Tylenolul si Phenerganul etc. Asociatia Consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen si de asemenea se pare ca este implicat in aparritia urticariei si agravarea astmului

E223 (metabisulfit de sodiu) - compus alergen ce poate provoca afectiuni intestinale, astm, distruge vitamina B1. Se gaseste in special in carne de hamburgeri, in cartofi deshidratati, mazare deshidratata cu legume, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet etc.

E250 (nitrit de sodiu) produce boli cardio-vasculare. Este folosit pentru a da culoarea rosie a carnii.

E320 (butil-hidroxi-anisol BHA) este un conservant ce se gaseste in cartofii deshidratati, uleiuri vegetale, unele lactate, margarina, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide si alte “seminte”. Este hipocolesterolemiant, cancerigen, fiind obtinut din petrol. Evitati-l complet in hrana copiilor.

E330 (acidul citric) produce afectiuni bucale si are potential cancerigen. Este prezent in majoritatea sucurilor din comert, in mustar, conservele de ciuperci etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.