Setari Cookie-uri

8 Mituri pe care toti fumatorii le cred

In medie, fumatorii mor cu 14 ani mai devreme decat nefumatorii, iar pentru jumatate dintre fumatorii care nu se lasa de fumat, cauza mortii este chiar aceasta 'placere'.


Mitul nr. 2: "Daca fumez tigarete mai slabe, reduc din riscuri"

Fumatorii care se orienteaza catre tigari mai slabe, acelea catalogate ca "light" sau "mild" compenseaza inevitabil acest gest, tragand mai multa nicotina in corp fiindca ei inhaleaza fumul cu mai mult nesat. In acelasi timp acestia fumeaza mai multe tigari. Oamenii care fumeaza tigarete usoare mor de cancer la plamani, atacuri de cord sau emfizem pulmonar. De asemenea, nici macar tigaretele care sunt catalogate ca fiind “naturale” sau organice nu sunt mai sigure decat tigarile obisnuite. Tabacul ucide si fara sa adaugi alte substante in tigara.

Mitul nr. 3: "Am fumat atat de mult timp, raul a fost facut"

Cu cat o persoana fumeaza mai mult, cu atat creste riscul bolilor amenintatoare pentru viata. Iar renuntarea la fumat, la orice varsta poate aduce beneficii pentru sanatate. Sanatatea ta se va imbunatati chiar daca renunti la fumat si la 70 de ani, spune, potrivit WebMd, Norman H. Edelman specialist in boli de plamani. Beneficiile lasatului de fumat debuteaza din prima zi in care faci acest pas. Intr-un an de zile riscul sa faci un atac de cord scade la 50%, a mai explicat medicul.

Citește și:

Fumatorii care se lasa de acest obicei inainte de varsta de 35 de ani previn in proportie de 90% riscurile pentru sanatate cauzate de fumat. Un fumator care renunta laviciul sau la 50 de ani isi injumatateste riscul de a-si pierde viata in urmatorii 15 ani, spre deosebire de cei care continua sa fumeze.

Mitul nr. 4: "Sa renunt la fumat este un stres prea mare pentru mine, ceea este nesanatos"

Intr-adevar, renuntarea la tigari este un mare stres. Dar nu exista absolut nicio dovada care sa ateste ca aceasta perioada de stres va avea efecte pe termen indelungat.

De fapt, cercetarile arata ca fumatorii care renunta la obiceiul lor incep sa manance mai bine, fac mai mult sport si se simt mai increzatori in imaginea lor. In general, ei sunt intr-o stare mentala mai buna. De fapt, chiar in timp ce fumeaza, multi consumatori de tigari sunt foarte stresati, ei se simt vinovati din pricina adictiei lor fiindca stiu prea bine ca bugetul familiei este consumat pentru tigari care le cauzeaza in final, probleme de sanatate. Un fumator roman consuma pe luna, cateva sute de lei pentru acest viciu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.