Setari Cookie-uri

Cea mai buna metoda sa previi cancerul mamar

La fiecare 13 minute o femeie moare de cancer mamar. Romania este pe locul intai in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta cancerului la san. Anual sunt diagnosticate peste 7000 de femei cu aceasta boala si doar aproximativ 10% descopera aceasta afectiune in faza incipienta lucru ce inseamna o sansa de supravietuire foarte mare.

Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie este aplicabil tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv un tratament in stadiu incipient cu o crestere a ratei de vindecare a bolii.

Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelatografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, o putere predictiva pozitiva de 85,3% si o putere predictiva negativa de 90,3%. Sensibilitatea e mai buna pentru leziuni sub 5 mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10 mm.

Cum functioneaza sonoelastografia?


Sonoelastografia foloseste unde transversale de amplitudine si frecventa joasa care sunt propagate prin organele interne pentru a masura proprietatile elastice ale unui tesut. Pentru realizarea investigaţiei medicii folosesc o sonda speciala pentru scanarea sanului. Rezultatul examinarii e interpretat conform unei scala de culori, de la rosu pana la albastru, numerotata de la unu la cinci, in functie de gravitatea bolii.

Culoarea rosie indica o elasticitate mare a sanului. O tumora cu elasticitate scazuta inseamna cancer, iar culoarea predominanta este albastru intens. Unul dintre avantajele acestei investigatii este lipsa durerii. In plus, este non-invaziva, sanul nu este iradiat si nu sunt efecte secundare. De asemenea, metoda poate sa fie folosita si pentru alte investigatii medicale la nivelul unor tesuturi moi si dificil de evaluat: tiroida, prostata, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular si musculoscheletal. Pretul investigatiei este in jur de 150 de lei.

Avantajele sonoelastografiei


Aceasta metoda de diagnosticare a cancerului de san prezinta mai multe plusuri: e complet neinvaziva si neiradianta, implica costuri reduse si o perioada de timp foarte scurta pentru obtinerea rezultatului. Deoarece ofera pe loc informatii despre natura maligna sau benigna a formatiunilor tumorale, prin utilizarea elastografiei se poate reduce numarul biopsiilor (biopsia fiind o metoda de analiza invaziva, scumpa si care necesita minim 2 saptamani pentru aflarea rezultatului).

„In cadrul Centrului Medical Focus se fac zilnic intre 3 si 5 ecografii de acest tip. Cel mai mare avantaj al sonoelastografiei este acela ca nu iradiaza sanul, asa cum o face mamografia, tocmai de aceea ea poate fi repetata oricat de frecvent fara a determina efectele secundare ale iradierii, fiind in acelasi timp nedureroasa. Aplicata corespunzator si in coroborare cu celelalte metode de explorare ale sanului, aceasta micsoreaza semnificativ necesitatea punctiilor mamare cu un procent ce poate ajunge la 40%.”, a adaugat Dr. Cornel Lungu.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.