Setari Cookie-uri

Iarna se numara... Nefumatorii

Fie ca vorbim de Craciun, de Revelion ori de Sfantul Ion, perioada sarbatorilor de iarna ne prilejuieste tuturor un moment de reflectie care se termina cu o auto-evaluare a reusitelor, a implinirilor si a neimplinirilor. In final obținem o “lista” a dorințelor, sperantele si a actiunilor pe care ni le propunem pentru anul urmator. Un exemplu de astfel de actiune este si renuntarea la fumat.

- M-am imbolnavit si a trebuit sa ma las 10%
- Imi este frica de cancer 1%
- Doctorul mi-a interzis 5%


Fata de anul 2003, observam o modificare clara a acestor motive, in sensul definirii lor mai explicite. Astfel, daca in 2003, dintre cei care incercasera sa renunte la fumat, 56,3% aveau ca principal motiv faptul ca „fumatul dauneaza sanatatii” (adica mesajul scris pe pachetele de tutun), in 2011 cunostintele romanilor sunt mai rafinate: fumatorii au inceput sa faca legatura intre fumat si starea de rau pe care o resimt, au inceput sa dea atentie starii de satietate („mi-a ajuns!”), sunt constienti atunci cand nu mai simt nevoia sa fumeze si decid sa opreasca fumatul.


In 2011, banii sunt importanti in luarea deciziei de a nu mai fuma. Daca in 2003, doar 3% „acuzau” situatia financiara ca fiind motivul principal pentru a renunta la tigari, in 2011 procentul a crescut de 4 ori, ajungand la 12%!


In 2011, un procent important (4,1%) au mentionat alte motive pentru renuntarea la fumat decat sanatatea, banii, anturajul. Printre acestea se numara si campaniile anti-fumat (inclusiv inscriptionarea cu pictograme) si apelarea la medic pentru tratament. Chiar daca pare mic in comparatie cu sanatatea, trebuie sa ne amintim ca in 2003 procentul era zero! Mai mult, tratamentul dovedit stiintific a fi eficient si utilizat de mai bine de 30 de ani in tarile civilizate, este disponibil in Romania de-abia din 2004!


Rezultatele partiale ale programului Stop Fumat in anul 2011 sunt incurajatoare: din cei 6238 de fumatori care s-au adresat cabinetelor pana la 1 octombrie, au fost evaluati 57,1%. Dintre pacientii care au primit tratament si au fost evaluati, la sfarsitul tratamentului erau nefumatori 67,7%, in conditiile in care doar 9,7% erau „pierduti” (adica fara telefon sau cu nr de telefon gresit, etc). Desi pare o cifra foarte mare, totusi trebuie sa tinem cont ca persoanele care s-au adresat cabinetelor in 2011 sunt diferite de cele din anii de inceput, in sensul ca sunt mai informate si, mai ales, mai decise sa faca pasul hotarator, iar numarul celor care apeleaza „din curiozitate” a scazut dramatic.


In loc de concluzie: iarna poate fi mai usor decat vara sa renunti la fumat. Motivatia e mai puternica, tentatiile sunt mai mici, alternativele la fumat pot fi gasite mai usor. Si, nu in ultimul rand, la 1 ianuarie 2012 este asteptata o crestere a pretului tutunului!


Medicii si psihologii din programul Stop Fumat ii asteapta pe toti cei care isi doresc cu adevarat sa faca un pas decisiv pentru imbunatatirea sanatatii lor abandonand tigarile, oferindu-le solutia demonstrata stiintific si prin formula care si-a dovedit eficiența in timp: consiliere psihologica si tratament medicamentos!

Comuncat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.