Setari Cookie-uri

Gena Mortii a fost descoperita: Suntem programati cand sa murim?

Oare, daca am sti ca putem fi nemuritori, cum am privi viata? Cu cata usurinta am trece peste moartea altora, genociduri si epidemii, daca am sti ca pana la urma... NU murim?

Poate fi influentata gena mortii?



Cu siguranta aceasta poate fi influentata cel putin in laborator prin tehnici genetice.


Insa noi, ca oameni, prin stilul de viata, putem influenta aceasta gena a mortii? Suntem oare programati exact ca longevitate sau putem sa mai “marim” putin speranta de viata?


De scurtat este usor: viata ne poate fi scurtata rapid prin stil de viata inadecvat care duce la boli, prin accidente.


Cancerul de asemenea pare a fi o situatie in care gena mortii a fost influentata, cel putin ca cazul celulelor canceroase care nu isi mai declanseaza apoptoza (un fel de “sinucidere” celulara programata in propriul ADN celular) si traiesc mult mai mult decat celulele normale si se inmultesc exagerat, astfel incat cancerul devine rapid o populatie numeroasa cu celule longevive care consuma mult oxigen si multa “mancare”, de aici si starea de oboseala a pacientului canceros si pierderea rapida in greutate in ciuda unei diete normale.


S-a pus problema si se pune inca daca aceasta gena poate fi influentata sa se activeze la celulele canceroase, ceea ce ar duce la o autodistrugere programata genetic a acestor celule maligne. Studiile genetice evolueaza rapid, astfel ca traim vremuri in care putem incepe sa speram ca maladia secolului va avea tratament.

Gena mortii si moartea subita



Gena mortii pare a fi implicata si in mortile subite. Adesea unii pacienti, chiar si la varste de bebelusi, au murit fara nicio cauza dovedita la autopsie, este practic ceea ce numim in sfera medicala ca moarte subita.


Dar oare chiar asa sa fie? Poate sunt inca si alte procese pe care medicina nu le cunoaste inca si care au implicatii vitale, de exemplu procesele autoimune.

De asemenea exista si gene ale senescentei (imbatranirii) care functioneaza in medie pana in jurul varstei de 90 de ani, apoi par sa isi blocheze functia sau sa si-o incetinesca foarte mult. Concluzionand am putea spune ca dupa 90 de ani incetam sa mai imbatranim, stagnam cumva. Si totusi moartea se produce...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Februarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.