Setari Cookie-uri

De ce este sustinuta vaccinarea contra HPV

Deputatul iesean Petru Movila considera ca este nevoie de reluarea programului national de vaccinare impotriva HPV, acesta inaintand conducerii Ministerului Sanatatii o lista de propuneri si sugestii rezultata in urma unor intalniri cu specialistii din domeniu.

Comunicat de presa


Deputatul iesean Petru Movila considera ca este nevoie de reluarea programului national de vaccinare impotriva HPV, acesta inaintand conducerii Ministerului Sanatatii o lista de propuneri si sugestii rezultata in urma unor intalniri cu specialistii din domeniu.

vaccin hpv

Din pacate, in fiecare an, 3.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar Romania ocupa un prim loc rusinos in clasamentele europene in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. De aceea, le incurajez pe iesence, si nu numai, sa se sfatuiasca cu medicul de familie despre modul in care aceasta boala poate fi prevenita si sa consulte anual un medic specialist”, a declarat deputatul PD-L Petru Movila, membru in Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor.


Cancerul de col uterin este printre putinele forme de cancer care pot fi prevenite prin vaccinarea impotriva HPV si prin testul Babes Papanicolau.


Parlamentarul PD-L sustine seria de masuri propuse de Ministerul Sanatatii in vederea depistarii precoce a cancerului de col uterin prin programul de screening, iar pe de alta parte vine cu o serie de propuneri pentru continuarea programului de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, propuneri care au fost dezbatute in cadrul unor intalniri cu o serie de specialisti din cadrul Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, entitate care se ocupa indeaproape de acest subiect.


Una dintre cele mai importante concluzii ale dezbaterilor a fost aceea conform careia Ministerul Sanatatii ar trebui sa sustina vaccinarea impotriva HPV pentru persoanele care solicita acest lucru. De asemenea, cel mai indicat ar fi ca vaccinarea sa fie realizata de medicii de familie, ginecologi sau pediatri.


Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, entitate fomata din societati medicale, asociatii de pacienti si ONG-uri, depune eforturi pentru demararea de campanii de educare si informare a femeilor din Romania cu privire la optiunile pe care le au in lupta cu aceasta boala, precum si la riscurile pe care ea le implica.
In acest sens, Coalitia desfasoara o serie de actiuni cu scopul de a le informa pe femeile din Romania despre preventia cancerului de col uterin. La inceputul acestui an, Coalitia a realizat un manifest prin care solicita Ministerului Sanatatii continuarea campaniei de vaccinare impotriva HPV si derularea programului de screening.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.