Setari Cookie-uri

Copiii si adolescentii - fumatori

Una din principalele tinte ale actiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezinta copiii si adolescentii. Dupa cum spunea un reprezentant al unei companii de tutun, inca din 1981 , “adolescentul de azi este potentialul consumator zilnic de maine”, motiv pentru care “este important sa stim cat mai multe posibil despre caracteristicile fumatului la adolescenti”.

Producatorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragatoare pentru copii, adolescenti sau adolescente, vezi aromele de ciocolata sau menta sau tigarile slim, ultra-slim, colorate, in pachete asemanatoare rujurilor. Cei care isi doresc ca, in principal copiii sa nu se apuce de fumat si sa nu devina dependenti de aceasta boala cronica, pot cauta solutii in motivele pentru care acestia sunt atrasi de tutun.

Familia in care unul sau ambii parinti fumeaza este primul contact al copilului cu drogul. S-a demonstrat de mult timp ca, in cazul copiilor care traiesc in familii in care nu se fumeaza, probabilitatea inceperii fumatului scade cu aproximativ 75%. Un studiu efectuat pe o durata de 3 ani arata ca parintii care continua sa fumeze, insa in afara casei, descurajeaza copiii in initierea fumatului. Mai mult, chiar daca adolescentul a inceput deja sa fumeze, faptul ca nu ii este permis sa fumeze in casa, ii dubleaza acestuia sansele de renuntare la fumat .

Citește și:

In ultimi 10 ani, romanii au trecut printr-o transformare pozitiva. Studiul GATS, realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea metodologica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata ca, in 2011, mai putini romani fumau zilnic si, fapt imbucurator, mai putini fumau acasa. Daca in 2003, 50% dintre adultii cu varsta intre 15 si 60 de ani declarau ca au fost expusi acasa fumului de tigara in ultima saptamana, in 2011 procentul a scazut la 35,4%. O explicatie este si scaderea numarului total de adulti fumatori. Totodata, mass media, prin actiunile de informare, a jucat un rol important: daca in 2003 doar 65,6% dintre adulti mentionau ca au vazut emisiuni despre efectele negative ale fumatului, in 2011, procentul lor a crescut la 83,6%.

“Daca parintii incep sa faca ei insisi ceea ce le cer copiilor lor, adica fie renunta la fumat, fie macar nu fumeaza acasa, daca mass-media si medicii ii informeaza pe parinti si pe copii despre efectele fumatului, daca autoritatile statului iau masuri pentru scaderea atractivitatii fumatului, prin inscriptionari ale pachetelor si interzicerea publicitatii si pentru ingreunarea accesului la produsele din tutun (prin cresterea pretului), atunci mai ramane o singura cale de “atac”: limitarea locurilor in care adolescentii sunt incurajati sa fumeze. Aceasta inseamna interzicerea fumatului in cluburi, discoteci, baruri si in toate locurile publice inchise in care, nu-i asa, “e cool sa fumezi” dar in care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%.”, declara Dr. Magdalena Ciobanu Coordonator Program National Stop Fumat

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.