Setari Cookie-uri

Copiii si adolescentii - fumatori

Una din principalele tinte ale actiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezinta copiii si adolescentii. Dupa cum spunea un reprezentant al unei companii de tutun, inca din 1981 , “adolescentul de azi este potentialul consumator zilnic de maine”, motiv pentru care “este important sa stim cat mai multe posibil despre caracteristicile fumatului la adolescenti”.

E adevarat ca riscul unui accident ischemic (infarct, AVC) sau al unei crize de astm bronsic produse de inhalarea acuta a fumului de tutun este redus la un adolescent, fata de un adult, dar recent National Institute of Drug Abuse din SUA arata ca “pana si o expunere limitata la fum de tutun ofera suficienta nicotina pentru a altera functionarea creierului”. Mai mult, pre-adolescentii care nu fumeaza activ ci doar pasiv pot resimti simptome (acuze) de sevraj de nicotina .

Cel mai recent raport “The Tobacco Atlas”, realizat de World Lung Foundation si lansat in cadrul celei de-a 15-a Conferinte Internationale “Tutunul sau Sanatatea” , in martie 2012, a scos in evidenta cateva realitati cutremuratoare:

• In 2011, in toata lumea, au murit din cauza bolilor provocate de fumat aproximativ 6 milioane de oameni. In urma cu 10 ani, la prima editie a raportului, numarul deceselor imputabile tutunului era de aproximativ 2,1 milioane. Deci, in numai 10 ani, numarul deceselor cauzate de fumat s-a triplat! Se estimeaza ca, daca nu se vor lua masuri si actuala tendinta de consum al tutunului va continua, un 1 miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ si pasiv in acest secol;
• In secolul XX, au murit din cauza fumatului in jur de 100 milioane de oameni;
• In 2011, in toata lumea, au murit 600.000 de oameni nefumatori, din cauza fumatului pasiv. Victimele sunt copiii si femeile.

Citește și:

In Romania, situatia este la fel de ingrijoratoare. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar – boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat - aproape s-a triplat in 25 de ani. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar in 2009, ajunsese la 74,6. Nici femeile nu stau mai bine, evolutia ratei mortalitatii prin cancer pulmonar, confirmand ceea ce prezicea un cunoscut epidemiolog englez: “daca femeile vor fuma ca barbatii, vor muri ca barbatii”. Astfel ca, de la o rata de 6,50/0000 in 1963, s-a ajuns in 2009 la o valoare de 17,10/0000.

Vestea buna este ca exista o solutie, atat la nivel individual cat si social. Pe baza studiilor stiintifice de evaluare, inclusiv a cost-eficientei, Organizatia Mondiala a Sanatatii propune statelor o strategie in 6 puncte, numita sugestiv MPOWER: Monitorizare, Protectie (impotriva fumului de tutun), Oferire de ajutor (pentru renuntarea la fumat), Avertizare (prin inscriptionarea pachetelor de tutun), Interzicerea publicitatii si sponsorizarii, Cresterea taxelor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.