Setari Cookie-uri

Astenia de primavara - adevar sau fictiune?

Astenia sau febra de primavara nu este un diagnostic de boala bine stabilit, ci o categorie medicala care se bazeaza mai degraba pe observatie, decat pe studiul stiintific.

De ce apare astenia de primavara?

astenia de primavara

Desi nu se cunoaste cu exactitate cauza acestui fenomen, o posibila explicatie poate fi legata de raspunsul creierului la lumina si intuneric. Serotonina si melatonina sunt doua substante chimice care transmit informatii la nivelul neuronilor. Cand retina detecteaza lumina, se secreta serotonina: aceasta initieaza trezirea, actioneaza ca un stimulant natural si contribuie la starea de bine, fiind denumita si "hormonul fericirii". Pe masura ce se intuneca, serotonina este transformata in melatonina.

Melatonina sau "hormonul intunericului" are un efect de relaxare si induce somnul. Secretia de melatonina este direct proportionala cu lungimea noptii. In timpul iernii, cand noaptea este mai lunga decat ziua, rezerva organismului de serotonina se epuizeaza. Pe de alta parte, primavara, cand zilele devin mai lungi, organismul isi regleaza nivelul de hormoni, eliberand mai multe endorfine, testosteron si estrogen.

Citește și:

Aceasta schimbare pune o presiune deosebita asupra organismului, care raspunde printr-o senzatie de oboseala.

Poate fi tratata astenia de primavara?

Psihologii recomanda o reteta simpla: profita de zilele insorite de primavara si petrece mai mult timp la soare! Te va va ajuta sa-ti reincarci bateriile cu serotonina si astfel sa ai o stare de spirit mai buna.


Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.