Vaccinuri obligatorii inainte sa pleci in concediu

Vaccinuri obligatorii inainte sa pleci in concediu
Kudika
24 Aprilie 2012

Iti doresti sa calatoresti cat mai des si in cat mai multe locuri? Fiecare calatorie te imbogateste, te schimba si iti aduce amintiri pentru o viata. Pentru ca toate aceste amintiri sa fie placute, e bine sa te informezi inainte pentru a nu avea mai tarziu surprize neplacute.

Comunicat de presa

Medicul epidemiolog iti evalueaza riscul de imbolnavire si iti face recomandarile necesare in functie de:

  • Destinatia aleasa
  • Conditiile de cazare
  • Igiena alimentara
  • Starea ta de sanatate

Recomandarile medicului epidemiolog pot include imunizarea prin vaccinuri specifice, medicatia profilactica si sfaturile medicale de calatorie. Aceste sfaturi pot fi legate fie de consumul de apa si evitarea alimente infectate, muscaturile de insecte (ce pot transmite boli infectioase), fie de bolile cu transmitere sexuala.

vaccinari pentru concediu

Planificarea Calatoriei

Iti recomandam sa discuti din timp cu medicul epidemiolog despre riscurile medicale care pot aparea in timpul calatoriei. Ideal, programarea la medicul epidemiolog trebuie realizata cu minim 4-6 saptamani inaintea calatoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienta crescuta (2 saptamani).

Chiar daca urmeaza sa pleci in vacanta in mai putin de 4 saptamani, este bine totusi sa consulti medicul epidemiolog care iti poate oferi informatii importante pentru sanatatea ta.

De ce sa te feresti de intepaturile de tantar?

Febra Galbena este o boala tropicala grava ce necesita vaccinarea mai ales in anumite zone geografice.

  • Febra Galbena se transmite prin intepatura tantarului. Este intalnita frecvent in Africa, Asia si America de Sud, mai ales in mediul rural.
  • Atentie: pentru a vizita anumite tari (unde febra galbena este considerata boala endemica) iti este solicitat certificatul de vaccinare la sosirea in tara respectiva
  • Poti sa previi boala prin vaccinarea cu o singura doza, efectuata cu minim o luna – 2 saptamani inainte de data calatoriei.

Atentie la bolile cu transmitere pe cale respiratorie

Multe boli infectioase pot fi contactate prin raspandirea agentului patogen prin intermediul aerului. Potrivit Prof. Dr. Doina Azoicai din cadrul clinicii Medicover Iasi, bolile ce se pot contacta pe calea aerului se manifesta fie prin simptome grave, fie prin complicatii serioase.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri