Setari Cookie-uri

Vaccinuri obligatorii inainte sa pleci in concediu

Iti doresti sa calatoresti cat mai des si in cat mai multe locuri? Fiecare calatorie te imbogateste, te schimba si iti aduce amintiri pentru o viata. Pentru ca toate aceste amintiri sa fie placute, e bine sa te informezi inainte pentru a nu avea mai tarziu surprize neplacute.

Iti recomandam sa discuti din timp cu medicul epidemiolog despre riscurile medicale care pot aparea in timpul calatoriei. Ideal, programarea la medicul epidemiolog trebuie realizata cu minim 4-6 saptamani inaintea calatoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienta crescuta (2 saptamani).

Chiar daca urmeaza sa pleci in vacanta in mai putin de 4 saptamani, este bine totusi sa consulti medicul epidemiolog care iti poate oferi informatii importante pentru sanatatea ta.

De ce sa te feresti de intepaturile de tantar?

Febra Galbena este o boala tropicala grava ce necesita vaccinarea mai ales in anumite zone geografice.

  • Febra Galbena se transmite prin intepatura tantarului. Este intalnita frecvent in Africa, Asia si America de Sud, mai ales in mediul rural.
  • Atentie: pentru a vizita anumite tari (unde febra galbena este considerata boala endemica) iti este solicitat certificatul de vaccinare la sosirea in tara respectiva
  • Poti sa previi boala prin vaccinarea cu o singura doza, efectuata cu minim o luna – 2 saptamani inainte de data calatoriei.

Atentie la bolile cu transmitere pe cale respiratorie

Multe boli infectioase pot fi contactate prin raspandirea agentului patogen prin intermediul aerului. Potrivit Prof. Dr. Doina Azoicai din cadrul clinicii Medicover Iasi, bolile ce se pot contacta pe calea aerului se manifesta fie prin simptome grave, fie prin complicatii serioase.

Citește și:
  • Meningita meningococica - determina epidemii in Africa Subsahariana, Asia si America de Sud. Cazuri sporadice de boala au fost observate la turistii care au calatorit in tarile aflate in plina epidemie;
  • Rujeola - poate duce la pneumonie si complicatii neurologice serioase
  • Difteria - se intalneste in special in zonele subtropicale si tropicale, unde vaccinarea nu se face in mod sistematic prin planificare

Transmiterea unor agenti patogeni

Imunizarea prin vaccinare este de asemenea recomandata pentru prevenirea unor boli infecţioase. Iata cateva exemple de boli transmise prin intermediul mainilor contaminate sau prin consumul de apa sau alimente contaminate:

  • Febra tifoida - produsa de Salmonella typhi, inca frecventa in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud;
  • Hepatita acuta tip A - intalnita de asemenea in zonele mentionate mai sus
  • Poliomielita - o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice

Combinatii posibile structuri antigenice

  • Vaccinul anti-rujeola poate fi folosit in combinatia antirujeola - rubeola - oreion;
  • Vaccinul anti-difteric poate fi inclus intr-o combinatie cu efect protector dublu, vaccinul antidifteric si antitetanic.

„Cea de-a doua combinatie de structuri antigenice este benefica, dat fiind faptul ca tetanosul este o boala grava, deseori mortala. La o persoana nevaccinata sau incomplet vaccinata, tetanosul apare prin contaminarea unei plagi cutanate cu particole de sol care contin bacili tetanici”, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicai, medic primar epidemiologie si vaccinuri internationale, in cadrul clinicii Medicover Iasi.

Citește și:

Hepatita cu virus B

Desi este intalnit frecvent si in alte parti ale lumii, riscul de a contacta virusul este foarte ridicat in Africa Subsahariana, Asia de Sud-Est si China si mediu in Europa de Est si Sud-Est, tarile din bazinul mediteraneean si America Latina.

Atat bolnavii de hepatita acuta sau cronica cu virus B, cat si purtatorii aparent sanatosi ai virusului sunt contagiosi prin: sange, secretii vaginale, sperma sau saliva.

Medicover - acreditat de Ministerul Sanatatii pentru vaccinarea profilactica

Vizionare placuta


Kudika
24 Aprilie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.