Exista atat de multi oameni care se simt constant obositi, incat termenul de oboseala permanenta a intrat in vocabularul medical curent.

Oboseala datorita insomniei sau care nu trece cu odihna si somn are multe cauze posibile: surmenajul si anxietatea , dar si anemia, sindromul de oboseala cronica, stresul, deprimarea, o tulburare de nutritie, o infectie, hipotensiunea arteriala, obezitatea, alimentatia deficitara, o glanda tiroida insuficient de activa . Cel mai adesea, o stare de oboseala persistenta are la baza mai multi factori.

Metode preventive

Consumati o dieta hranitoare , bazata in majoritate pe alimente proaspete, si dormiti suficient . Faceti exercitii fizice regulate si invatati sa va controlati stresul.

Dieta:

Pentru a avea energia fizica si mentala necesara, consumati alimente bogate in vitaminele B , C si E , fier, magneziu si potasiu.

Daca frecvent consumati alimente procesate, nesanatoase, pancreasul va incepe sa suprasecrete insulina, ca reactie la nivelul crescut de zahar in sange. Dupa ce consumati carbohidrati rafinati, nivelul de zahar in sange creste mai intai rapid , apoi scade brusc pana la un nivel anormal de jos.

Acest lucru va face sa va simtit slabit, iritabil, obosit si cu durere de cap. Hipoglicemia creste riscul de alergii alimentare . Pentru a diminua acest risc :

    Includeti in dieta obisnuita alimente bogate in fibre. Alegeti in special alimente bogate in fibre solubile, precum merele , fulgii de ovaz si legumele . Limitati consumul de alimente continand carbohidrati rafinati. Limitati consumul de cofeina . Limitati consumul de alcool. Verificati daca mancati suficiente alimente bogate in crom (ficat, branza, cereale integrale).

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: