Setari Cookie-uri

Ajutor: Cu alunitele la soare!

Afla cum iti poti proteja pielea si alunitele la soare - sugestia medicului specialist.

Multi oameni iubesc sa stea la soare. Razele soarelui ne fac sa ne simtim bine si pe termen scurt, sa aratam bine. Frecvent, asociem un ten frumos bronzat cu o stare buna de sanatate, insa culoarea pielii obtinuta prin expunerea excesiva la soare sau la solar, de fapt este un semn al accelerarii efectelor imbatranirii si al unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele.

cum stii daca o alunita e cancerigena Totusi, cu totii avem nevoie de soare, acesta fiind principala noastra sursa de vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Medicii ne sfatuiesc sa pastram un echilibru intre expunerea la soare, pe de o parte, astfel incat sa mentinem o cantitate adecvata de vitamina D, iar pe de alta parte, sa evitam expunerea excesiva la soare.

Riscurile expunerii la soare sunt de doua feluri: imediate și tardive”. Complicatiile imediate sunt arsurile la nivelul pielii – “Sunt convinsa ca cel putin o data in viata ati stat la soare prea mult .”. Complicatiile tardive sunt mai severe si sunt reprezentate de fotoimbatranirea si cancerul de piele.

Citește și:

Cancerul de piele este cea mai frecventa forma de cancer, iar cazurile noi sunt in continua crestere. Melanomul este o tumora maligna a pielii cu punct de plecare melanocitul, celula pigmentata a pielii. Dintre formele de cancer cutanate, melanomul este tipul cel mai sever, determinand 75 % din decesele prin cancer de piele. Incidenta melanomului este in crestere, practic dublandu-se la fiecare zece ani.

Radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui sunt principala cauza a cancerului de piele, insa expunerea la solar este de asemenea, foarte nociva.

Care sunt factorii care influenteaza aparitia melanomului?

Desi oricine poate suferi de cancer de piele, riscul cel mai mare il au persoanele cu tenul deschis, sensibil la expunerea la soare, cu parul si ochii deschisi la culoare si cu pistrui. De asemenea, o persoana care a fost diagnosticata cu melanom sau care are pe cineva in familie care a suferit de melanom, are un risc crescut de a face acest tip de cancer de piele. Arsura solara severa pana la varsta de 14 ani si un numar crescut de alunite mari sau cu margini neregulate sunt factori particulari pentru aparitia melanomului.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.