Setari Cookie-uri

Ajutor: Zaharul micsoreaza creierul!

Un studiu realizat de oameni de stiinta si publicat in jurnalul "Neurology" socheaza prin rezultatele cutremuratoare despre impactul glucozei din sange asupra masei cerebrale.

zaharul micsoreaza creierul Si cand vorbim de zahar nu ne referim la glucidele de buna calitate din cerealele integrale, fructe sau legume – ci la acele glucide care cresc brusc glicemia si „biciuesc” pancreasul in secretia sa de insuluina.

Aceste glucide sunt in special zaharurile – sintetizand cam tot ce contine zahar nu este bun: sucuri, cafeaua sau orice alta bautura indulcita cu zahar, foietaje, dulciuri din comert, chiar si unele sortimente de paine, biscuitii, inghetata, glazurile, unele sosuri dulci, ketchup etc.

Desigur, o crestere brusca a glicemiei are repercursiuni si asupra glucagonului, un al hormon al pancreasului, dar si asupra incretinelor – o serie de hormoni ai sistemului digestiv care sunt strans legati de aparitia rezistentei periferice la insulina si deci la inducerea diabetului zaharat de tip II.

Citește și:

Mai mult decat atat aceste incretine isi modifica activitatea daca mancati mult la o masa sau mancati rar in zi.

De exemplu a manca o data pe zi sau de doua ori este periculos pentru sanatate. Ideal este sa mancati mese mici – un singur fel de mancare la o masa si portie mica – si dese – 5 mese pe zi.

Se pare ca o parte din cei care au glicemia apropiata de valorile superioare ale limitelor normale raspund deficitar la testul de toleranta la glucoza.

Daca aveti valori spre limita superioara a glicemiei, vorbiti cu medicul diabetolog sau nutritionist despre un posibil stadiu incipient de diabet.

zaharul prosteste

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.