Setari Cookie-uri

Autoexaminarea sanilor: 3 pasi care iti pot salva viata

Autoexaminarea sanilor ar trebui sa fie un obicei care sa nu lipseasca din rutina oricarei femei adulte.

Autopalparea sanului

Dupa inspectia riguroasa urmeaza autopalparea sanului. Exista mai multe metode prin care va puteti autopalpa sanii. Obligatoriu este sa examinati fiecare cadran!

Important: nu incercati autopalparea sanilor in saptamana dinaintea menstruatiei. In aceasta perioada, sub influente hormonale, consistenta sanilor sufera modificari si veti avea impresia ca descoperiti noduli. Autopalparea sanilor este recomandata in saptamana imediat urmatoare sangerarilor menstruale.

Tinem sa mentionam ca aceasta autoexaminare a glandelor mamare nu trebuie facuta foarte des pentru ca va fi dificil sa faceti diferenta intre o examinare si alta. De aceea este recomandata lunar.

autopalparea sanului - autoexaminarea sanului

Pasul 1

In fata oglinzii si sub lumina puternica examinati atent sanii tinand ambele maini relxate in sold. Notati orice observatie noua.

Citește și:

Pasul 2

Ridicati lent bratele, pe rand, observand in timpul ridicarii membrului daca sanul este mobil cu peretele toracic (la normal este mobil). Semnalati daca prezentati durere la ridicarea bratului.

Uniti apoi palmele la spate in dreptul gatului si apasati ca si cum ati strange o moneda. Muschii pectorali se vor incorda. Observati daca glanda mamara este mobila sau nu. Observati simetria sanilor si eventuale modificari de contur. Notati orice observati atipic.

Aceleasi observatii le veti face tinand mainile “in sold” si apasand pe oasele bazinului.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.