Setari Cookie-uri

Autoexaminarea sanilor: 3 pasi care iti pot salva viata

Autoexaminarea sanilor ar trebui sa fie un obicei care sa nu lipseasca din rutina oricarei femei adulte.

Pasul 3

autoexaminarea sanilor

Ridicati pe rand cate un brat astfel incat palma sa ajunga in spatele gatului. Cu celalalt brat ramas liber investigati fiecare cadran al sanului. Incepeti cu cel supero-extern si continuati cu cel infero-extern, infero-intern, supero-intern.

Palpati de mai multe ori, lent, incercand sa simtiti orice neregula. Notati daca simtiti durere sau nodul.

In aceasta pozitie investigati la final cadranul 5 – areola mamara. Observati daca aveti scurgeri mamelonare – semn important in boli endocrine sau boli ale sanului (infectii, cancere).

Palpati atent pentru a observa daca exista sau nu tesut modificat sub areola mamara – nodul sau senzatie de “carti de vizita”. Boala Paget a sanului – un tip de cancer mamar – se dezvolta adesea subareolar conferind la palpare consistenta “in carti de vizita”.

Citește și:

Autoexaminarea sanilor nu este suficienta pentru a preveni bolile sanului, dar reprezinta un prim pas in preventia acestora.

La autoexaminarea sanului trebuie sa adaugati si alte investigatii:

  • Ecografia mamara la femeia cu varsta mai mica de 50 de ani – trebuie efectuata la cativa ani sau mai des daca exista rude de grad I cu patologie canceroasa a sanului.
  • Mamografia la femeile cu varsta peste 50 de ani. In cazul acestora mamografia este considerata investigatie screening pentru ca bolile sanului sunt atat de frecvente la aceasta varsta incat femeile ar trebui sa efectueze aceasta investigatie periodic. Screeningul cancerului de san prin mamografie a salvat multe vieti.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.