Setari Cookie-uri

Lupusul, o boala cu o mie de fete

Lupus Eritematos Sistemic (LES) este supranumita boala cu o mie de fete din cauza multitudinii si diversitatii simptomelor. Este o afectiune cronica, ce afecteaza in special femeile tinere active. Complexitatea si imprevizibilitatea bolii au un impact devastator asupra vietii sociale, precum si asupra activitatii profesionale a pacientului.

Conform estimarilor, in Europa sunt 500.000 persoane care sufera de lupus, iar la nivel mondial datele indica 5 milioane de pacienti cu diverse forme ale bolii. Cea mai frecventa si severa forma de lupus, care afecteaza 70% dintre pacienti este LES1 (Lupusul Eritematos Sistemic) , . In Romania, potrivit statisticilor disponibile, aproximativ 9.000 de persoane sufera de LES1.

Specialistii prezenti la congres au precizat ca desi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu exactitate, numarul mai mare de cazuri la femei decat la barbati poate indica faptul ca boala este declansata de
anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica. In plus, exista o serie de factori de mediu care stimuleaza declansarea bolii, precum : stresul, expunerea la lumina ultravioleta si fumatul.

Este posibil ca in urmatorii ani sa aflam ca lupusul nu este o boala, ci mai multe. Aceasta afectiune este o provocare prin multitudi¬nea de manifestari. Este o boala cu o mie de fete si niciun pacient nu seamana cu celalalt. Este greu de diagnosticat si greu de abordat medical, datorita acestei variabilitați, poți sa ai pacienți severi și pacienți cu manifestari minime și discrete. Terapia utilizata este evident foarte importanta, dar, din motivele expuse, este individualizata și particularizata fiecarui pacient și tipului de boala, de aceea relatia dintre medic si pacient, monitorizarea constanta, controalele regulate si educarea pacientului cu LES joaca deopotriva roluri esentiale in abordarea medicala”, declara prof. dr. Simona Rednic, seful Departamentului de Reumatologie din cadrul UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca.
Despre Lupus
Lupusul eritematos este o boala autoimuna cu componenta genetica in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza autoanticorpi care ataca si distrug celulele, tesuturile si organele sanatoase.1, Astfel, in LES apar afectiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plamanii2. Denumirea de lupus, utilizata inca din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar in cadrul bolii, asemanatoare muscaturii de lup.

Citește și:

Diagnosticarea LES poate fi dificila. In medie sunt necesari patru ani si consultarea a trei medici diferiti inainte ca pacientilor sa li se stabileasca diagnosticul corect . Acest lucru se datoreaza faptului ca simptomele imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza mult de la un pacient la altul si pot suferi modificari in timp1. Mai multe tipuri de analize de sange sunt folosite in mod frecvent pentru diagnosticarea LES, inclusiv analiza pentru determinarea anticorpilor antinucleari si anti-ADNdc si a valorilor serice ale complementului seric1, insa in prezent nu exista un test unic pentru diagnostic.

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.