Setari Cookie-uri

Esti FUMATOR? Ce analize ar trebui sa faci

Fumatul dauneaza sanatatii, iar multe dintre efectele lente ale acestui viciu sunt asimptomatice in fazele intiale de instalare.

Nicotina afecteaza si sistemul nervos, generand in timp anxietate, stare de nervozitate, stare de stres, tulburari de memorie pana la dementa.

Analize medicale care pot evalua efectul nicotinei

Hemoleucograma uzuala nu poate pune in evidenta efectele fumatului, insa anumite analize medicale indicate special pentru a urmari unele efecte pot decela efectul nicotinei si gradul de afectare la nivelul unor tesuturi.

efectele fumatului in organism si analize medicale pentru fumatori

Timpii de coagulare

Fumatul creste usor vascozitatea sangelui si accelereaza coagularea, motiv pentru care timpii de coagulare sau factorii de coagulare pot fi usor modificati.

Coagubilitatea sangelui se poate observa prin analize privind timpii de coagulare. Apoi am aflat mai sus ca nicotina face si vasospasm, iar sangele mai dens circula si mai greu prin vasele micsorate ca diametru, crescand astfel si mai mult riscul de formare a cheagurilor de sange sau de "infundare" a vaselor.

Citește și:

efectele fumatului in organism si analize medicale pentru fumatori Un caz aparte apare la femeile fumatoare care doresc sa ia anticonceptionale (si acestea afecteaza vascozitatea si coagubilitatea) - in aceasta situatia riscul dee cheag pe vase (tromboza) crescand considerabil. De aceea medicii recomanda ca femeile fumatoare sa aleaga anticonceptionale doar pe baza de progesteron.

Timpul de reumplere capilara - este o analiza simpla pe care oricine o poate realiza oriunde, fara sa fie necesara prezenta unui medic. Timpul de reumplere capilara se refera la timpul in care vasele de sange mici se reumplu cu sange dupa o perioada de presiune. Mai exact tineti presiune pe degetele mainilor sau picioarelor timp de 15 secunde (apasati puternic), apoi ridicati brusc. Intr-un tesut bine irigat in cel mult doua secunde se reface culoarea pielii, intr-un tesut afectat acest timp este mai lung. Mecanismul este simplu: prin presiune se preseaza vasele si nu mai lasa sangele sa treaca, apoi la ridicarea presiunii vasele ar trebui sa se reumple cu sange in functie de calibrul lor, dar si de vascozitatea sangelui, uneori si de temperatura (daca sunt mainile reci, deci au deja vasoconstrictie si pe fond de temperatura, reumplerea vaselor dureaza mai mult).

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.