Setari Cookie-uri

Esti FUMATOR? Ce analize ar trebui sa faci

Fumatul dauneaza sanatatii, iar multe dintre efectele lente ale acestui viciu sunt asimptomatice in fazele intiale de instalare.

Nicotina este vinovata si pentru dependenta privind fumatul, dar si pentru toxicitate hepatica daca se fumeaza prea mult, daca se asociaza fumatul cu plasturi cu nicotina sau daca este asociat excesul de fumat cu excesul de alcool sau medicamente toxice hepatice. Toate aceste efecte apar pentru ca nicotina se metabolizeaza in ficat.

Fumatul: efectele monoxidului de carbon

Deloc de neglijat este acest gaz - monoxid de carbon - care se inhaleaza din fumul de tigata si care afecteaza si fumatorii pasivi.

efectele fumatului in organism si analize medicale pentru fumatori

Monixidul de carbon ocupa in globulele rosii locul oxigenului. Astfel ca gobulele rosii din sange nu mai pot transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Ceea ce este mai grav consta in faptul ca legarea monoxidului de carbon in globulele rosii este ireversibila, deci aceste celule sunt compromise pana la moartea lor. Practic fumatorul la analizele uzuale de sange prezinta hemoglobina normala, numar suficient de globule rosii, poate chiar spre limita superioara, dar de fapt este anemic pentru ca o parte din aceste globule nu isi mai pot indeplini functia.

Citește și:

Analize medicale care arata efectul monoxidului de carbon

Pentru a observa care este procentul de globulle rosii "ocupate" de monoxid de carbon se face o analiza de sange: carboxihemoglobina (adica acea cantitate din hemoglobina incarcata ireversibil cu monoxid de carbon).

Datorita acestui efect al monoxidului de carbon fumatorii obosesc mult mai repede (globulele rosii nu pot transporta suficient oxigen la tesuturi). Mai mult decat atat, fumatorii sunt mai putin energici, atat efectele indirecte ale nicotinei cat si ale monoxidului de carbon afectand metabolismul energetic. Prin urmare cei care se lasa de fumat observa ce-i drept ca au mai multa pofta de mancare si ca aceasta este mai gustoasa, dar totodata observa ca se simt mai bine, mai energici, au putere sa faca mai multe lucruri si simt ca au foarte mult timp deodata, timp cu care unii chiar simt ca nu stiu ce sa faca in prima perioada de renuntare la fumat. Si pentru ca tot am deschis discutia, trebuie sa siti ca daca va hotarati sa renuntati la fumat, multa vreme veti mai simti pofta unei tigari. Este un fenomen firesc pe care trebuie doar sa il acceptati, dar nu sa cedati in fata lui.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.