Setari Cookie-uri

Despre genele cancerului de san si drama Angelinei Jolie

Angelina Jolie a luat hotararea de a vorbi despre riscul de cancer la san si drama sa personala, tragand un semnal de alarma pentru femeile din lumea intreaga.

In multe tari din Europa, dar si in SUA, Canada, se practica deja mastectomica totala cu scop preventiv in cazul femeilor care prezinta aceste gene, riscul de a dezvolta cancer mamar fiind destul de mare pentru a fi luat in serios.

Operatia consta in indepartarea chirurgicala a glandei mamare si refacerea estetica a sanului prin tehnici de chirurgie estetica.

mastectomie totala angelina jolie

Alte cauze ale cancerului mamar:

- Variatiile hormonilor genitali feminini pot afecta sanatatea sanului. Anticonceptionalele sunt cunoscute ca avand capacitatea de acreste riscul de cancer mamar, desi reduc riscul de cancer genital. Totodata si alte tratament hormonale pot creste riscul cancerului mamar, cum ar fi tratamentul de substitutie hormonala la menopauza ori unele preparate naturiste pentru marirea sanilor (contin fitoestrogeni – substante din plante care au structa asemanatoare estrogenilor umani).

Citește și:

- Varsta peste 50-60 de ani se pare ca ar creste riscul de cancer mamar, nu se cunoaste insa mecanismul exact.

- Iradierea repetata a zonei bustului poate creste riscul de cancer mamar;

- Loviturile la san pot duce la aparitia unor modificari canceroase ale celulelor glandei mamare;

- Au fost incriminate si unele solutii/spray-uri cu aplicare locala in zona sanului. Chiar si deodorantele au fost suspicionate ca ar creste riscul cancerului de san. Specialistii recomanda sa nu aplicati pe sani creme sau alte lotiuni, iar la plaja este recomandata purtarea sutienului.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.