Setari Cookie-uri

Vara cu colesterol, diabet sau hipertensiune

Pentru multi dintre noi vara este un anotimp foarte placut, insa, in cazul persoanelor care se confrunta cu afectiuni precum diabetul, hipertensiunea sau cu un nivel ridicat al colesterolului, trecerea prin acest anotimp in lipsa anumitor masuri de precautie poate fi resimtita ca un adevarat calvar.

Comunicat de presa

Provocarile verii pentru hipertensivi, diabetici si persoane cu colesterol ridicat

Canicula si schimbarile bruste de temperatura au efecte negative asupra sanatatii tuturor, cu atat mai mult in cazul bolilor cronice: organismul persoanelor afectate de aceste boli nu se poate adapta la fel de rapid ca organismul unei persoane sanatoase (in cel mult 14 zile) schimbarilor de temperatura, astfel apar diverse complicatii datorate caldurii si a deshidratarii excesive.

sanatate prevenie de vara

In cazul celor care sufera de diabet de tip 2, deshidratarea este foarte pregnanta, pacientii pierzand o pana la 8 litri de lichide pe zi. “Dupa o anumita valoare a glicemiei din sange, glucoza trece in urina, devenind osmotic-activa si atragand apa. Mictiunile sunt din ce in ce mai frecvente, astfel eliminandu-se o cantitate foarte mare de lichid. Daca pacientul nu se hidrateaza corespunzator, pierderea poate fi resimtita si pe volemie, concentrarea sangelui si circulatia deficitara determinand aparitia diverselor efecte adverse: ameteli, dureri de cap, crestere a riscului de a face tromboze.” a declarat dr. Gabriela Constantin, medic specialist Medicina interna Ponderas.

Citește și:

Si cei care sufera de diabet de tipul 1 sunt la fel de afectati de canicula. In cazul lor, caldura poate determina aparitia hipoglicemiei intrucat insulina pe care acestia si-o administreaza este absorbita de organism mult mai rapid decat in conditii normale de temperatura.

Pentru pacientii cu un nivel ridicat al colesterolului, caldura si deshidratarea au un efect la fel de nociv datorita concentrarii particulelor de colesterol din sange care pot determina aparitia trombozelor.

Cei care sufera, insa, cel mai mult din cauza temperaturilor ridicate sunt pacientii cu hipertensiune arteriala sau cei care prezinta probleme cardiace. In cazul acestora, riscul de a face infarct sau accidente vasculare cerebrale este foarte mare intrucat trahicardia determina ingrosarea si rigidizarea vaselor de sange. In cazul unui organism slabit si deshidratat acest lucru poate duce foarte des la formarea chegurilor de sange. “Pentru a evita instalarea si evolutia diabetului, a hipertensiunii si a nivelului ridicat al colesterolului, este recomandat ca pana la varsta de 40 de ani sa ne facem anual niste analize uzuale pentru depistarea diferitelor afectiuni cu rasunet biologic si un exament clinic la medicul generalist, chiar in lipsa anumitor simptome. Dupa varsta de 40 de ani, mai ales in cazul in care sunt antecedente heredeocolaterale (cazuri in familie), analizele ar trebui facute cu o periodicitate de 6 luni.” a declarat Dr. Gabriela Constantin, medic specialist Medicina interna Ponderas.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 August 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.