Setari Cookie-uri

CANCERUL DE PIELE: cea mai importanta perioada din viata in acre ne putem proteja

Chiar daca soarele si transferul genetic favorizeaza tot mai des aparitia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afectiunii ajuta la cresterea sanselor de vindecare. Cancerul de piele este cea mai des intalnita forma de cancer.

Si carcinomul scuamos este inregistrat cel mai des pe fata si buze si apare sub forma unei tumefactii de culoarea pielii. Comparativ cu carcinomul bazonuclear, tumefactia este mai dura si uneori poate fi confundata cu un neg. Tumefactia creste, iar in stadiul avansat ia forma unei tumefactii cu crater. Daca nu este tratata, cu timpul devine o rana deschisa si sangeranda. Se poate localiza in zone cu o cantitate importanta de circulatia sangelui cum sunt nasul, buzele si urechile si se poate intinde rapid. De asemenea, trebuie examinati si nodulii limfatici in legatura cu aceasta afectiune. In cazul carcinomului scuamos, diagnosticul se pune pe baza rezultatelor biopsiei. In cazul in care adancimea carcinomului nu este mare, odata cu biopsia se extirpa in totalitate si carcinomul. Insa, chiar daca carcinomul a fost extirpat in totalitate, se va specifica un protocol de tratament.

Citește și:

Care este metoda aplicata?

Aceste tumefactii sunt carbonizate sau inghetate. Insa atunci cand tumefactia este sub o anumita adancime trebuie analizati cu coloranti si nodulii limfatici santinela aflati in zona. Apoi se recomanda continuarea tratamentului chirurgical. In cazul in care carcinomul scuamos nu este foarte intins, vindecarea va fi in procent de 99-100%. In cazul formelor intinse, exista posibilitatea ca boala sa recidiveze in procent de 10%.

De obicei, prezentarea la medic este facuta in stadiul incipient al afectiunii, iar in 80% din cazuri carcinomul este localizat la nivelul fetei, motiv pentru care tratamentul da rezultate bune. In cazul carcinomului scuamos in prima faza se poate aplica tratamentul de chimioterapie.

Procentul de aparitie al melanomului malign este de mai putin de 1%. Cauza bolii este considerata a fi soarele, dar si factorii genetici joaca un rol important. Persoanele care au mai mult de 50 de alunite mai mari de doi milimetri, trebuie sa consulte neaparat un medic. Alunitele care prezinta un risc ridicat sunt cele care contin culori diferite, sunt neregulate, mai mari de 6 mm si sunt asimetrice.

Citește și:

Aceasta afectiune avanseaza foarte rapid. In cazul in care grosimea melanomului malign in stadiul de biopsie este mai subtire de un milimetru, reusita este foarte mare. Reusita tratamentului chirurgical este de peste 90%. Insa, in cazul in care grosimea melanomului malign este mai mare de un milimetru, trebuie analizata starea nodulilor limfatici din zona. In cazul in care acestia sunt afectati, procentul de supravietuire pe termen de cinci ani scade de la 90% la 70%.

Vizionare placuta


Kudika
19 August 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.