Setari Cookie-uri

6 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre COLESTEROL

Colesterolul este astazi considerat un real dusman al sanatatii. Colesterolul creste riscul pentru bolile cardiovasculare, pentru accidentul vascular cerebral si infarct.

Colesterolul si fractiunile lipidice

Colesterolul este o molecula grasa mare care poate fi scindata in mai multe molecule mai mici, numite fractiuni lipidice. Cele mai importante dintre acestea sunt HDL si LDL. HDL (hight density lipoprotein) este considerat “colesterolul bun”, in timp ce LDL este “colesterolul rau”.

Care sunt riscurile colesterolului marit (hipercolesterolemie)?

Colesterolul rau sau LDL se poate depunde in peretele vaselor unde determina o reactie in lant care duce la formarea placilor de aterom in peretii arterelor – ateroscleroza. Aceste placi de grasimi si celule ale sistemului imunitar, dar si fibre musculare netede care si-au pierdut “arhitectur” anatomica fac ca placa de aterom sa proemine in interiorul vasului, pana il astupa.

Asa se intampla si in vasele care hranesc inima, acestea fiind situate in muschiul inimii. Cand un vas al inimii se astupa din pricina unei placi de aterom sau a unei bucati de tesut desprinsa dintr-o placa de aterom mai mare, se produce ceea ce numim infarct miocardic.

Citește și:

Dar cum arterele se regasesc si la nivelul creierului, aceste placi de grasime pot sa afecteze si vasele de la nivelul sistemului nervos central. Astuparea unui vas sau ingustarea accentuata a vasului poate duce la ceea ce numim accident vascular cerebral.

Cum masori concentratia colesterolului?

Pentru a afla valorile colesterolemiei este nevoie de analize de sange, cu alte cuvinte va prezentati la laborator, vi se preleveaza o proba de sange care urmeaza apoi a fi analizata. Astazi exista si teste rapide de masurare a valorilor colesterolului, pe care le puteti avea si acasa. Intrebati farmacistul despre aceste teste pentru a obtine mai multe informatii.

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.