Setari Cookie-uri

Cu SANII la control: ce ar trebui sa stie fiecare femeie

Fiecare femeie ar trebui sa cunoasca metodele prin care poate preveni cele mai frecvente afectiuni care ii pot pune in pericol calitatea vietii sau chiar viata.

Incidenta cancerului de san este atat de mare, incat ocupa locuri de top printre bolile cu mortalitate ridicata. Mai mult decat atat, Romania ocupa primele locuri in ceea ce priveste incidenta cancerului de san si a cancerului de col uterin in clasamentul european.

Despre sanatatea sanului si modalitatile actuale de preventie sau depistare precoce a patologiilor mamare

Inainte de toate trebuie sa stiti ca unele boli ale sanului nu tin cont de varsta sau de sex. Cu alte cuvinte aceste boli pot sa apara si la varste tinere si de asemenea pot afecta si barbatii. In cazul barbatilor, de cele mai multe ori afectiunile mamare sunt mai agresive in privinta evolutiei.

Cititi si:

11 semne premonitorii ale CANCERULUI DE COL si investigatiile care salveaza vieti

5 Semne premonitorii ale cancerului de san

analize medicale sani autopalparea sanilor 2(1).jpg

Autopalparea sanilor

Fiecare femeie ar trebui sa isi autoexamineze sanii cu periodicitate, o data la 2-3 saptamani sau chiar lunar. Autoexaminarea consta intai in vizualizarea bustului in oglinda, cu ambele maini in sold, apoi ridicand mainile catre tavan. Este important sa observati mobilitatea sanilor, daca este simetrica, daca sanii sunt simetrici sau nu, daca exista modificari de aspect la nivelul pielii sanului (este colorata, rosiatica, maronie, patata, retractata etc.) sau la nivelul mamelonului.

Citește și:

Dupa inspectie femeia ar trebui sa palpeze cu mana opusa, pe rand, fiecare cadran al sanului (cealalta mana este plasata o data in sold, iar la a doua palpare dupa gat). Trebuie atent palpate cele 5 cadrane ale sanului (supero-extern, infero-extern, infero-intern, supero-intern si mamelonar), precum si axila (zona de la subrat.

Citeste si:

Autoexaminarea sanilor primul pas in depistarea patologiilor mamare

5 Analize medicale pentru SANI

6 Semne premonitorii ale Cancerului de San

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Septembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.