Setari Cookie-uri

Romanii se tem de boli, dar nu se gandesc la preventie

In contextul bolilor infectioase ce pot fi prevenite prin vaccinare, scaderea numarului de copii vaccinati in Romania este un motiv major de ingrijorare atat pentru specialisti, cat si pentru autoritati.

Comunicat de presa

Asociatia Pro Imunizare trage un semnal de alarma in ce priveste starea de sanatate a romanilor si subliniaza importanta preventiei in viata de zi cu zi, luand in considerare faptul ca, in ultimii ani, statisticile demonstreaza o scadere considerabila a procentului de vaccinare atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor. In contextul bolilor infectioase ce pot fi prevenite prin vaccinare, scaderea numarului de copii vaccinati in Romania este un motiv major de ingrijorare atat pentru specialisti, cat si pentru autoritati.

"Un studiu* recent a ajuns la concluzia ca romanilor le este teama ca se vor imbolnavi, atat ei, cat si membri familiilor lor, insa, chiar si asa, prevenţia nu se regaseşte intre atitudinile lor constante. Excepţie fac doar parinţii, care isi duc copiii la medic. Realitatea este una trista si in ceea ce priveste automedicatia, aspirina şi antibioticele fiind medicamente pe care romanii le iau frecvent, dupa bunul plac," spune Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare (API).

Citește și:

Este mai usor sa previi decat sa tratezi!

Imunizarea prin vaccinare asigura controlul unor boli cu prognostic fatal sau grav invalidant (difterie, tetanos, poliomielita, etc.) si reprezinta un pas urias in lupta pentru mentinerea starii de sanatate.

"Preventia activa se face prin vaccinare. Iar cand vine vorba de vaccinare, cu totii suntem in fata unei alegeri care ne apartine in totalitate si care trebuie facuta constient si in mod responsabil. As vrea sa ne gandim la boli severe: gripa, pneumonia, rotavirusul, pertussis, care pot fi prevenite prin vaccinare", a mentionat Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare (API).

Studiu - 100 de milioane de cazuri de boli contagioase au fost prevenite in Statele Unite prin vaccinare (The New England Journal of Medicine)

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh (SUA) estimeaza ca, in Statele Unite, programele de vaccinare destinate perioadei copilariei au prevenit mai bine de 100 de milioane de cazuri de imbolnaviri cu boli contagioase. Echipa a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a analizat informaţii despre incidenta bolilor copilariei si procentul de vaccinare, intorcandu-se in timp pe o perioada de mai bine de 100 ani. In studiu au fost incluse date statistice pentru 7 boli grave: poliomielita, rujeola, rubeola, oreion, hepatita A, difterie şi tuse convulsiva (pertussis) – inainte şi dupa apariţia vaccinurilor respective. In fiecare caz, apariţia vaccinului a coincis cu o scadere dramatica a incidenţei bolii.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.