Setari Cookie-uri

GROAZNIC: Ce spun medicii ca se intampla in corpul nostru cand suntem STRESATI

Afla ce se intampla in corpul tau la stres si care sunt nevoie organismului tau!

Stresul prezinta puternice infleuente asupra organismului nostru. Exista mai multe tipuri de stres – cel „rau” sau distres si stresul "bun", prin suprasolicitarea unei activitati placute: „eustresul”. Ceea ce este fascinant consta in faptul ca organismul noastru prezinta reactii ancestrale, programate genetic, de rezistenta la stres.

efectele stresului

Despre distres si eustres

Pentru a intelege mai bine ce numin „stres bun” si „stres rau” si mai ales pentru a intelege acest termen atat de complex – stresul - va vom oferi cateva exemple.

Stresul „rau” sau distresul apare atunci cand ne simtim amenintati. Putem fi amenintati de un pericol iminent, de o cearta puternica, de pericolul pierderii locului de munca, a unui prieten drag sau pur si simplu consideram un pericol o interventie chirurgicala sau un examen. Practic atunci cand ne temem de ceva apare acest tip de stres.

Citește și:

Eustresul sau „stresul bun” apare printr-o reactie incontrolabila de suprasolicitare, uimire, soc – in tot cazul rezulta dintr-o activitate placuta. De exemplu un bolnav de inima primeste ca surpriza vizita fiicei sale dupa 20 de ani de cand aceasta se afla in Canada. De emotie, placuta desigur, bolnavul face infarct. Un alt exemplu de eustres il poate reprezenta exemplul unui un pictor care, desi executa activitatea sa iubita, totusi lucreaza in atelier atat de mult incat doarme cateva ore pe noapte. Epuizarea si suprasolicitarea duce la instalarea sindromului de oboseala cronica, tulburari hormonale, scaderea imunitatii si contactarea unor boli etc.

Ce costata medicii: cum suntem programati sa reactionam la stres

Studiile de specialitate au demonstrat ca reactia organismului nostru este aceeasi atat la distres, cat si la eustres, insa este mai puternica in cazul distresului. Aceasta reactie comuna la stres se pare ca exista programata in materialul noastru genetic, fiind lasata mostenire de catre stramosi si devenind cunoscuta in zilele noastre ca „reactia de lupta sau fugi”.

Citește și:

Foto: efectele organice ale stresului @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.