Setari Cookie-uri

GROAZNIC: Ce spun medicii ca se intampla in corpul nostru cand suntem STRESATI

Afla ce se intampla in corpul tau la stres si care sunt nevoie organismului tau!

  • Musculatura odata activata, poate da performante uluitoare la stres.
  • Auzul, gustul, vederea, simtul tactil si vibratoriu – toate sunt foarte activate la stres. Omul devine mult mai receptiv la pericolul din jur.
  • Ficatul metabolizeaza depozitele energetice, glucagonul si grasimea pentru a produce energie, iar acele organe care nu sunt esentiale supravietuirii vor fi inhibate in uzul energetic. Astfel intreaga energie a organismului este canalizata doar spre anumite organe si sisteme.
  • Sunt eliberate in concentratii mari endorfinele – numite si „hormonii fericirii” – care sunt adevarate anestezice naturale, astfel ca este inhibata durerea.
  • Ratiunea este blocata si sunt activate alte sisteme de gandire, ancestrale, care hotarasc reactia incontrolabila a respectivei persoane;
  • stres timp

Toate aceste mecanisme se activeaza aproape instantaneu, de aceea exista un scurt moment de „incremenire” inaintea unui pericol iminent, moment in care toate aceste schimbari au loc si omul analizeaza in mod involuntar posibile solutii.

Citește și:

Reactia de „lupta sau fugi” este cea care descarca ceea ce numim stres, iar stramosii nostri fie luptau cu animalele salbatice, fie fugeau din fata unei calamnitati, iar toate aceste excese de hormoni si substante din corp erau consumate, urmand apoi epuizarea.

In zilele noastre aceste posibilitati de lupta sau fuga sunt atat de rar puse in practica, pentru ca stresul este cauzat de alte pericole, desi organismul nostru reactioneaza la fel. De exemplu o veste proasta la munca sau emotiile si stresul unui examen nu ne ofera posibilitatea de a fugi sau de a ne lupta cu cinceva.

Foto: stresati de timp @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.