Setari Cookie-uri

Afla si tu: Testul PAPANICOLAU pentru SANI

Cea mai noua metoda de screening in faza precoce a cancerului la san, adresata femeilor de peste 25 ani

Comunicat de presa

Cancerul la san este, in acest moment, cea mai raspandita forma de cancer depistata in cazul femeilor, atat in tara noastra, cat și la nivel international. In Uniunea Europeana, la fiecare șase minute, o femeie moare din cauza acestei boli. In Romania, potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica, aproximativ 90% dintre femeile depistate cu cancer mamar au aflat despre starea lor intr-o forma avansata, ceea ce scade dramatic nivelul de supravietuire. Sansele de vindecare cresc foarte mult in cazul depistarii acestei afectiuni in faza incipienta, astfel incat rata de supravietuire ar ajunge la peste 90%.

Pe langa analizele și consultatiile de specialitate deja cunoscute, exista acum posibilitatea de a efectua un test de screening: Testul Papanicolau HALO pentru san. Acesta este revolutionar prin metoda complet automatizata, non-invaziva și nedureroasa, de screening al femeilor cu risc crescut de cancer mamar (non-genetic). Procedura dureaza aproximativ 5 minute, consta in prelevarea unui fluid de aspiratie din mamelon și examinarea ulterioara a acestuia la microscop, pentru identificarea potentialelor celule modificate, atipice (premaligne sau maligne).

Citește și:



Dispozitivul de aspiratie a secretiei utilizeaza o combinatie de caldura, suctiune şi masaj pentru a extrage fluidul mamelonar, intregul proces fiind rapid şi complet nedureros. "Exista, bineinteles, și cazuri in care dispozitivul nu depisteaza fluid in mamelonul pacientelor. Acesta este considerat un rezultat normal care semnifica faptul ca exista un grad de risc obișnuit (nu ridicat) de a dezvolta cancer la san. Insa, daca exista lichid aspirat, se va cerceta rapid tipul celulelor și daca acestea prezinta caracteristici normale sau anomalii.", explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie și imagistica medicala, Donna Medical Center.

Pentru relevanta diagnosticului, exista situatii in care testul nu este recomandat: in cazul femeilor care alapteaza și la 6 luni dupa perioada de alaptare, acelora cu implant mamar sau cu interventie de micșorare a sanilor. De asemenea, trebuie evitata perioada de premenstruatie, cand sanul este mai sensibil sau dureros.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.