Comunicat de presa

Stiai ca?

    Exista in jur de 40 de milioane de bacterii intr-un gram de sol si 1 milion de bacterii intr-un mililitru de apa dulce. Pielea de pe piept este populata de 100 pana la 5.000 de microorganisme pe cm², fata si scalpul au pana la 200.000 de organisme pe cm² si acest numar poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm² in zona axilei. S-a calculat ca, pe oameni, 10¹² bacterii colonizeaza pielea, 1010 bacterii colonizeaza cavitatea bucala si 10¹⁴ bacterii populeaza intestinul.

Acestea masoara doar cativa microni si joaca un rol important in viata oamenilor. In viata noastra de zi cu zi, suntem inconjurati de milioane si milioane de microorganisme, iar bacteriile fac parte din acestea si sunt invizibile cu ochiul liber. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau benefice pentru organism si sunt cunoscute ca bacterii comensale sau saprofite. Cu toate acestea, exista numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzeaza multe boli infectioase care pot produce uneori complicatii grave sau chiar moartea. Patogenii oportunisti sunt bacteriile care devin patogene in anumite situatii (de exemplu, cand organismul este slabit), iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis - tuberculoza, Clostridium tetani - tetanus, Corynebacterium diphteriae - difterie).

Cum putem sa prevenim sau sa combatem aceste infectii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?

Dezinfectantii si antisepticele au capacitatea comuna de a dezactiva temporar sau de a omori microorganismele. Antisepticii si dezinfectantii pot face urmatoarele: sa opreasca cresterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau virusi), sa omoare microorganismele, iar anumite antiseptice au dublu efect in functie de concentratii. Altele au intotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoara bacteriile) sau fungistatic (omoara ciupercile) indiferent de concentratia folosita.

„Antisepticele sunt substante care inhiba cresterea si dezvoltarea microorganismelor, fara a afecta tesuturile organismului. Sunt folosite pe piele si tesuturi si pot avea efect bactericid si bacteriostatic (previn sau inhiba cresterea bacteriilor)”, precizeaza prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermatovenerolog, presedinte al Societatii Romane de Dermatologie.

Mecanismul de actiune al antisepticelor este complex si variaza de la o familie de antiseptice la alta. In functie de structura lor chimica si de proprietatile lor, se deosebesc numeroase substante: alcoolul, apa oxigenata, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declansa o alergie, puterea iritanta, cat si eficienta.

Foto: bacterii intestinale @ Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: