Setari Cookie-uri

Cum ne afecteaza sanatatea schimbarile bruste de temperatura

O diferenta de cel putin 4 grade intr-un interval scurt de timp afecteaza organismul care are nevoie, in general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbarile de temperatura.

In ultimii ani, cele 4 anotimpuri cu care eram obisnuiti s-au transformat in doua. De asemenea, zilele calduroase de vara alterneaza brusc cu zile friguroase si ploioase, iar noi ne simtim din ce in ce mai iritati, obositi, pare chiar ca ne imbolnavim mai repede si mai grav.

O diferenta de cel putin 4 grade intr-un interval scurt de timp afecteaza organismul care are nevoie, in general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbarile de temperatura. Ce impact au schimbarile de vreme asupra organismului si cat de periculoase sunt pentru sanatatea noastra?

Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate si cel care a introdus in Romania medicina personalizata, atrage atentia asupra urmarilor pe care le pot avea schimbarile de vreme asupra sanatatii:

  • extremele meteo, in lipsa tot mai evidenta a acestora, organismul este nevoit sa se adapteze singur la schimbarile bruste. Acest lucru ii da peste cap ritmul firesc si ii scade imunitate. Copiii, batranii si persoanele bolnave sunt cei mai expusi consecintelor slabirii sistemului imunitar.
  • Probleme respiratorii. Schimbarile imprevizibile de temperatura pot cauza aparitia astmului, a afectiunilor pulmonare sau a celor de natura respiratorie.
  • Accentuarea afectiunilor reumatice. Umezeala si temperaturile scazute determina dureri reumatice si de articulatii. Aceleasi cauze pot sta la baza aparitiei si persistentei virozelor.
  • Probleme cardiovasculare. Oscilatiile mari de temperatura pot aduce neplaceri serioase celor care sufera de astfel de afectiuni. In cele mai severe cazuri, persoanele hipertensive sunt expuse aparitiei unui atac de cord. Fumatorii trebuie sa acorde acestui risc o atentie sporita, ei fiind cei mai expusi.
  • Insomnii si probleme de concentrare. Fortat sa accepte conditii cu care nu este obisnuit pentru anumite perioade ale anului, organismul trece printr-o adevarata provocare in a-si pastra ritmul de odihna sau capacitatea de a se concentra. In plus, persoanele meteosensibile pot avea ameteli, dureri de cap, se pot simti slabite, obosite sau irascibile.
  • Depresie si anxietate. Vremea instabila poate destabiliza echilibrul psihic al persoanelor metosensibile care, in incercarea de a face fata noilor conditii, se pot confrunta cu o stari de indispozitie sau chiar de depresie.
  • Aparitia alergiilor. Persoanele care sufera de alergii severe sunt predispuse la meteosensibilitate.

Foto: femeie blonda in ploaie - Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.