Setari Cookie-uri

Gripa sezoniera si beneficiile VACCINARII antigripale

Gripa sezoniera este o boala virala contagioasa, care se manifesta sub forma unei epidemii in cursul lunilor de iarna. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente si raspandite si o sursa importanta de morbiditate si de mortalitate in toate tarile.

Orice persoana se poate imbolnavi de gripa, insa, anumite categorii ale populatiei au o sensibilitate crescuta in fata acestei boli, pot suferi complicatii serioase sau pot muri ca urmare a infectarii cu gripa. Aceste categorii au fost definite ca 'grupuri de risc' si sunt considerate prioritare in procesul de imunizare antigripala.

Citeste si: Tratamente naturiste eficiente pentru RACEALA si GRIPA

Alte grupuri pot fi in egala masura vizate, atunci cand imunizarea in cadrul grupului respectiv poate reduce incidenta gripei sau cand expunerea in fata bolii este foarte mare, datorita naturii activitatii profesionale.

vaccinari antigripale

Grupurile cele mai expuse riscului de imbolnavire cu virusul gripal includ femeile gravide, personele institutionalizate sau din colectivitati, varstnicii peste 65 de ani si persoanele care sufera de boli cronice. Persoanele care lucreaza in domeniul medico-sanitar sunt, de asemenea, foarte expuse riscului imbolnavirii si pot reprezenta o sursa de transmitere a virusului gripal. O cercetare realizata de Proiectul VENICE pentru ECDC a identificat o varietate de grupuri de risc si alte grupuri care sunt recomandate pentru vaccinarea sezoniera in unele, dar nu neaparat toate, statele europene.

Citește și:

Citeste si: Aspirina dauneaza in gripa!

Beneficiile vaccinarii antigripale

Cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei este vaccinarea antigripala. Aceasta protejeaza persoana vaccinata fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, nu si fata de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar au evolutie mai usoara.

La grupele de risc, beneficiile vaccinarii antigripale se traduc prin reducerea numarului de cazuri, a complicatiilor si a deceselor cauzate de virusul gripal. Vaccinarea atenueaza propagarea gripei sezoniere, reducand astfel semnificativ si cheltuielile publice cu tratamente medicale.

Potrivit unor estimari, costul suplimentar cu implementarea unei rate de vaccinare de 100% a tuturor grupelor de risc din Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie (rata de vaccinare actuala se afla la 39,7%) ar fi de 1,52 miliarde €. Aceasta crestere a cheltuielilor cu vaccinarea ar fi compensata de economiile realizate prin reducerea nevoii de asistenta medicala (numar redus de cazuri de gripa, decese, zile de spitalizare, vizite la medic).

Citește și:

Nivelul estimat al economiilor astfel generate in tarile mentionate, ar fi de 39,45 milioane € (costuri aferente vizitelor la medicul de familie) si 1,59 miliarde € (cost al spitalizarii)11.

Citeste si: Raceala sau Gripa? Trateaza-te Homeopat

In randul populatiei active, vaccinarea impotriva gripei reduce costurile asociate cu pierderea de productivitate. Datorita rapiditatii raspandirii gripei, epidemiile anuale determina un grad ridicat de absenteism la locul de munca, iar costurile asociate productivitatii scazute reprezinta o componenta semnificativa a impactului financiar al bolii la nivelul societatii. Unele companii aleg sa investeasca in fiecare an in vaccinul gripal pentru a-si proteja angajatii si a reduce astfel costurile asociate cu absenteismul.

Vaccinarea personalului medico-sanitar impotriva gripei ii protejeaza pe acestia si totodata ofera protectie indirecta intregii populatii, in special a celor cu risc de complicatii, prin reducerea expunerii la virusul gripal.

Citește și:

Foto: vaccinarile obligatorii - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.