Gripa sezoniera si beneficiile VACCINARII antigripale

Gripa sezoniera si beneficiile VACCINARII antigripale
Kudika
1 Octombrie 2014

Gripa sezoniera este o boala virala contagioasa, care se manifesta sub forma unei epidemii in cursul lunilor de iarna. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente si raspandite si o sursa importanta de morbiditate si de mortalitate in toate tarile.

Analizele economice efectuate in randul acestei categorii au condus la rezultate concludente cost-beneficiu in ceea ce priveste programele de vaccinare antigripala, care au fost asociate cu o reducere semnificativa a gripei si implicit a absenteismului si pierderilor de productivitate cauzate de boala. Potrivit ECDC, aproximativ 180 milioane de oameni din tarile UE-27 sunt in prezent expuse riscului de a avea complicatii cauzate de gripa. La nivel general, grupa de risc >65 ani are cea mai mare incidenta, reprezentand aproximativ 48% din total.

Pe baza ratelor actuale de vaccinare din Europa, se estimeaza ca peste 2 milioane de cazuri de gripa sunt evitate anual in intreaga Uniune, cu economii asociate de aproximativ 332 milioane €. Pentru a atinge rata de 75% vaccinare a populatiei din grupele de risc, agreata la nivel European, aproape 58 milioane de persoane ar trebui sa fie vaccinate suplimentar, din care 50% reprezinta persoane cu boli cronice12.

Desi se pare ca exista o diviziune Est-Vest in ceea ce priveste rata de vaccinare in diferite tari, s-a constatat ca bogatia economica nu este principalul factor determinant in politica de vaccinare. In tari cu politici mai generoase de rambursare a vaccinului antigripal, rata de acoperire a vaccinarii a fost semnificativ mai mare. Si invers, Austria, o tara din Europa de Vest relativ bogata, are una dintre cele mai mici rate de vaccinare pentru grupele tinta, ceea ce poate fi explicat prin politica de rambursare foarte restrictiva pentru vaccinul antigripal.

Aproximativ 800.000 de vizite la medicul de familie, 30.000 de spitalizari si 14.000 de decese ar putea fi evitate pe un sezon de gripa la nivelul UE-27, prin cresterea ratei de vaccinare la 75%. In termeni monetari, s-a estimat ca aproximativ 226 milioane € pot fi economisite anual. Din aceasta suma, 57% corespund zilelor de lucru, 33% costurilor de spitalizare si doar 10% vizitelor la medicul de familie13.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre gripa

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri