Setari Cookie-uri

10 Lucruri pe care ar trebui sa le stii despre EBOLA

Boala virala Ebola sau Febra Hemoragica cum mai este numita, trezeste astazi fiori reci pentru oricine ii aude numele, caci ne aflam in prag de epidemie, in fata unei boli fara vaccin si tratament specific.

Pentru ca de curand au fost relatate cazuri de Ebola in Europa, dar si SUA si alte state ale lumii – chiar daca aceste cazuri sunt bine izolate si medicii detin controlul – este necesar sa aducem cateva informatii practice si de importanta pentru toti oamenii despre acest virus periculos.

Va prezentam mai jos ce ar trebui sa stiti despre Ebola, despre preventie, riscuri de contaminare si masuri de tratament.

ebola

10 Lucruri pe care ar trebui sa le stii despre EBOLA

1. Cand este contagios un pacient infectat cu Ebola

Un pacient ce prezinta Ebola este contagios in special din omentul in care incepe sa prezinte simptome. In perioada de incubatie, estimata a fi de aproximativ doua saptamani (insa in populatiile neexpuse, cum sunt cele europene, perioada de incubatie poate dura doar cateva zile), pacientul este mai putin contagios sau deloc contagios.

Citește și:

2. Ebola se transmite in special prin contactul cu fluidele celui infectat

Specialistii sustin ca Ebola nu se transmite prin aer, dar exista riscul in cazul stranutului. Ebola se transmite in special prin contactul cu fluidele celui infectat, cu sange sau materii fecale.

Trebuie luate in considerare privind transmiterea atat saliva, cat si fluidele sexuale.

Atentie! Virusul Ebola se transmite sexual chiar si la 40 de zile de la vindecare (disparitia simptomelor), virusul ramanand o perioada in corpul persoanei care a fost infectata chiar si dupa tratament si disparitia simptomelor.

3. Perioada de incubatie este diferita de la om la om

Perioada de incubatie reprezinta acea perioada care dureaza de la infectare pana la aparitia primelor simptome. La persoanele din zonele cu cazuri frecvente, sistemul imunitar s-a dezvoltat, este mai puternic si deci perioada de incubatie este mai lunga – estimata la proximativ doua saptamani. Aceasta perioada de incubatie poate fi de numai cateva zile la alte popoare care se confrunta cu alte boli si deci sistemul imunitar este mai putin pregatit.

Citește și:

Perioada de incubatie este importanta pentru ca, odata ce au aparut simptomele, pacientul este SIGUR contagios.

Foto: ebola microscop - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.