Calculii biliari sunt destul de frecventi, acestia fiind in 80% din cazuri colesterolici si in 20% din cazuri calculi pigmentari. Pietrele la fiere pot sa apara inca de la varste tinere, astfel ca sunt destui pacienti cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani care sufera de calculi biliari.

Despre vezica biliara

Vezica biliara are o forma de sac si ea acumuleaza sucurile biliare pe care le secreta ficatul pentru digestia grasimilor pe care le mancam. Vezica biliara concentreaza aceste sucuri biliare si le retine pana cand, in prezenta pranzului cu grasimi, varsa aceste sucuri in duoden, tocmai pentru a imbunatati digestia.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

cauzele formarii pietrelor la fiere

Greseli care provoaca... pietre la fiere (calculi biliari)

Cauzele pietrelor la fiere: mananci prea multe grasimi nesanatoase

De fiecare data cand consumam grasimi nesanatoase, “biciunim “ vezica biliara. Atentie si la dietele care presupun o faza cu consum ridicat de grasimi.

Grasimile nesanatoase provin din unele produse cu ulei hidrogenat (sosuri din comert, unele sortimente de mustar sau maioneza, unele sortimente de margarina etc.), produse animale preparate termic, uleiuri preparate termic (uleiul din supe, ciorbe, uleiul la cuptor, uleiul prajit – indiferent daca este sau nu extravirgin), fructe oleaginoase preparate termic (seminte de orice fel coapte sau in preparate are impun gatirea, nuci coapte etc.).

Practic, orice aliment care contine ulei si chiar uleiul in sine nu trebuie gatite la temperaturi inalte, ci consumate ca atare. De exemplu uleiurile si semintele consumate in salate.

In privinta carnii, nu o putem consuma nepreparata, de aceea nutritionistii indica alegerea cu grija a sortimentului. Carnea de porc este foarte grasa, in schimb carnea de curcan si cea de peste este mult mai sanatoasa.

Foto: anatomie ficat si vezica biliara cu pietre - shutterstock.com

5 Semne si simptome ca ai PIETRE la FIERE
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: