Comunicat de presa
Astfel, studiul demonstreaza ca un consum moderat de bere poate ameliora bufeurile de caldura specifice post-menopauzei, imbunatatind totodata si alte simptome vasomotoare, fizice sau psihosociale asociate acestei stari.
Studiul a fost realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie de catre Nicoleta Raducanu, absolventa a programului de studii de Masterat in Nutritie Clinica si Comunitara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures.
“Este cel de-al treilea an consecutiv in care avem bucuria sa putem anunta finalizarea unei cercetari derulate in Romania avand ca tema studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sanatatii. Rezultatele facute publice azi nu reprezinta o premiera doar pentru tara noastra, ci se adauga cu succes studiilor realizate in domeniu la nivel international.“, a declarat Dr. Corina Zugravu, Presedinte Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Coordonatele studiului Studiul s-a derulat pe o perioada de 12 saptamani si a presupus participarea a 50 de femei, cu varste intre 45 si 60 de ani, care au consumat bere dupa cum urmeaza:
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
-
Alexandra Chivu
Ghid pentru viitoarele mame: ce analize trebuie să faci înainte de...
Interpretarea rezultatelor s‐a realizat prin compararea scorurilor obtinute in urma evaluarii simptomatologiei prin completarea unui chestionar recunoscut international ca instrument de investigare a calitatii vietii femeilor aflate la menopauza – MENQOL (The Menopause specific Quality of Life).
Mai mult, odata cu evaluarea eficacitatii berii in ameliorarea simptomelor post-menopauzei a fost urmarita si variatia indicelui de masa corporala.
Un regim de viata sanatos, activitatea fizica regulata si consumul de alimente bogate in vitaminele B sau E, precum si in estrogeni vegetali (fitoestrogeni), pot ameliora aceasta simptomatologie specifica. Berea este un astfel de aliment care datorita hameiului are un grup foarte important de fitoestrogeni de natura vegetala. Studiul pe care l-am derulat arata ca un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compozitiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune parti din simptomele asociate perioadei post-menopauza.”, spune Nicoleta Raducanu, autoarea studiului.
Consumul moderat de bere si bufeurile de caldura Consumului moderat de bere poate diminua bufeurile de caldura asociate starii post-menopauza, rezultatele studiului aratand o ameliorare semnificativa statistic a acestui simptom, dupa un consum moderat de bere zilnic timp de 12 saptamani.
Consumul moderat de bere si alte simptome post-menopauza Rezultatele studiului au aratat totodata o imbunatatire semnificativa statistic precum si ameliorare pentru cele mai relevante simptome in perioada post-menopauza, respectiv:
• 100% pentru simptome vasomotoare - bufeuri, transpiratii nocturne si transpiratii • peste 65% pentru simptomele fizice - cele mai relevante fiind: o dureri musculare o senzatia de oboseala o dificultati la somn o scaderea fortei musculare o scaderea rezistentei fizice o lipsa energiei o pielea uscata o rezistenta organismului o durerile de picioare/ crampe • dar si pentru simptomele psihosociale o senzatia de anxietate si nervozitate o realizarea diferitelor actiuni zilnice.
O serie de simptome par insa a nu fi influentate de consumul de bere, cum sunt: scaderea capacitatii de memorare, starile depresive sau melancolice, lipsa de toleranta fata de alte persoane, cresterea in greutate, cresterea pilozitatii sau schimbare in aspectul si textura pielii.
Consumul moderat de bere si IMC (Indicele de masa corporala) Rezultatele studiului au reconfirmat concluzii anterioare ale altor studii, aratand ca un consum moderat de bere zilnic nu influenteaza indicele de masa corporala. Valoarea IMC nu s‐a modificat semnificativ statistic la evaluarea finala comparativ cu evaluarea initiala, atat pe intreg lotul de 50 de participante, cat si separat, pe cele trei grupuri.
Este important de mentionat ca efectele benefice se pot face simtite doar in cazul adultilor sanatosi care consuma bere moderat si responsabil.
Spune-ti parerea!