Setari Cookie-uri

Colesterol marit: cauze, tratamente si dieta

Colesterolul marit sau hipercolesterolemia reprezinta astazi una dintre cele mai periculoase tulburari, care evolueaza catre ateroscleroza si boala cardiovasculara, putand culmina cu infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Cum cauza numarul unu in tara noastra pentru deces o reprezinta afectiunile cardiovasculare, se intrelege necesitatea de a vorbi despre colesterolul marit.

Ce este colesterolul marit?

Colesterolul este o grasime care, pe de o parte este obtinuta in ficat, dar pe de alta parte provine din alimentatie. Colesterolul are functii vitale in organismul nostru, de exemplu stabilizeaza membranele celulelor, fara de care nu am putea trai. Dar cum intotdeauna ce-i mult strica, concentratia prea mare a colesterolului in organism nu ne face bine.

Colesterolul este metabolizat in ficat si prezinta doua fractiuni foarte importante, pe care este posibil sa le observati in buletinul de analize (biochimie): LDL-colesterol sau colesterolul rau si HDL-colesterol sau colesterolul bun.

colesterol marit tratament

Ce este colesterolul rau?

LDL-ccolesterol sau “colesterolul RAU” este o fractiune lipidica ce deriva din colesterol si poate patrunde in peretii vaselor de sange, insa nu are capacitatea de a le strabate, astfel incat ramane blocat in peretii vasculari. Peretii vaselor sunt la normal elastici, insa prin acumularea moleculelor de LDL se formeaza un fel de noduli grasi care proemina in interiorul vasului, micsorandu-i calibrul. Tesuturile care erau oxigenate de vasul respectiv primesc apoi mai putin oxigen si nutrienti, pentru ca vasul s-a ingustat. Asa fenomen are loc in inima, cand apare angina pectorala, iar tesuturile inimii devin tot mai “asfixiate”, pana la cedare...

Citește și:

Mai grav, aceste placi de aterom sau placi grase formate prin acumularea de LDL se pot sparge in vasul de sange, situatie foarte grava pentru ca local se va forma un cheag de sange – cauza cea mai frecventa a infarctelor miocardice si a accidentelor vasculare cerebrale.

Din pacate aceste placi de aterom se formeaza lent, in ani de zile, iar simptomele sunt foarte sarace, astfel incat multi pacienti ajung la medic abia in fazele tardive, cand boala cardiaca s-a instalat. De aceea este indicat sa va faceti anual analizele de sange si sa evaluati si profilul lipidic. Va rugam sa acordati cateva minute acestui articol: Interpretarea analizelor de sange: profilul lipidic si colesterolul

Ce este colesterolul bun?

Colesterolul bun sau HDL este acea fractiune a colesterolului care are rol protector si care este bine nu doar sa se incadreze in limite, ci chiar sa fie in valori peste 60 pentru a va asigura protectie cardiovasculara. Acest colesterol bun are propietatea de a curata vasele de colesterolul rau, pe care il duce inapoi la ficat, unde urmeaza a fi metabolizat.

Citește și:

colesterol marit ce este si care sunt cauzele

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Atunci cand vorbim despre valorile colesterolului ar trebui sa vorbim de fapt despre intreg profilul lipidic. Spre exemplu colesterolul total se poate afla in limite, dar fractiunile sale LDL si HDL nu, sau trigliceridele sunt marite, ceea ce inseamna ca pacientul respectiv se afla totusi la risc.

Valorile OPTIME, adica nu doar in limite, ci optime sa previna aparitia bolilor cardiovasculare si ale complicatiilor acestora sunt:

  • Colesterol total<200 mg/dl
  • LDL-Cs (colesterolul „rau”) – <100 mg/dl
  • HDL-Cs (colesterolul „bun”) – >60 mg/dl
  • Trigliceridele – <150 mg/dl

Care sunt cauzele colesterolului marit?

Cele mai incriminate cauze sunt cele alimentare (dieta bogata in grasimi sau alimente procesate) si factorii genetici familiali.

Citește și:

Va recomandam sa cititi si Dieta pentru persoanele cu colesterol marit

Care sunt simptomele hipercolesterolemiei si cand ar trebui sa ne prezentam la medic

Din pacate colesterolul marit nu prezinta simptome decat in fazele avansate, cand deja vasele si chiar inima sunt afectate.

Boala aterosclerotica, adica depunerea de grasimi in peretii vaselor, poate sa inceapa inca din VIATA INTRAUTERINA, mai ales daca femeia gravida are o alimentatie bogata in alimente procesate. Asadar boala aterosclerotica poate fi prezenta atat la copii, cat si la adulti.

Iata de ce la medic ar trebui sa ne prezentam pentru analizele uzuale cel putin o data pe an, in felul acesta putem monitoriza profilul lipidic si interveni la timp, in fazele precoce, cand putem preveni complicatiile cardiovasculare.

dieta colesterol marit

Colesterol marit: tratament

Principala masura pe care trebuie sa o ia pacientul cu colesterol marit consta in schimbarea regimului alimentar si introducerea sportului in stilul de viata. Va recomandam sa cititi si Dieta pentru colesterol marit.

Citește și:

Este recomandat sa faceti cel putin jumatate de ora de sport pe zi. Puteti incepe cu miscare usoara, cum ar fi mersul rapid pe jos, urcarea scarilor, mersul pe bicicleta sau pe banda, apoi se pot face exercitii mai antrenante. Dansul terapeutic este de asemenea recomandat, clasele de aerobic sau chiar achizitionarea unei biciclete de camera pentru cei mai comozi.

Tratamentele recomandate in hipercolesterolemie au efect limitat si rar functioneaza fara modificarea dietei si a regimului de sport. RENUNTAREA LA FUMAT este de asemenea obligatorie pentru scaderea colesterolului, in cazul fumatorilor.

Tratamentele medicamentoase pentru scaderea colesterolului constau in special in administrarea de statine, dar acestea pot avea si efecte negative, de aceea analizele trebuie repetate destul de des pentru a se observa daca au sau nu efect. Daca vi s-a recomandat tratament hipolipemiant NU AVETI VOIE SA CONSUMATI GRAPEFRUIT SAU SUC DE GRAPEFRUIT, pentru ca acest fruct interactioneaza cu medicamentele. Va sugeram sa cititi si: Combinatii periculoase intre alimente si medicamente, dar si Grapefruit-ul iti poate pune VIATA in pericol.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.