Daca nu reusiti sa achizitionati vegetale din culturi organice, atunci va oferim cateva infomatii despre cum puteti scoate „chimicalele” din vegetalele pe care le gasim la vanzare in foarte multe magazine si piete.

Cum sa ai grija de gentile tale ca sa reziste mult timp

cum speli fructele si legumele de pesticide si chimicale

Chimicalele de pe fructe si legume nu se spala doar cu apa

Din pacate specialistii ne dau o veste care rastoarna principiul clasic de a spala fructele si legumele sub jetul de apa rece. Acestia ne avertizeaza ca o mare parte din substantele cu care sunt tratate fructele si legumele NU se spala cu apa, nu sunt hidrosolubile, ci liposolubile, adica trebuie indepartate prin metode care curata si grasimile.

Spalarea fructelor si legumelor cu detergenti de vase

Cu siguranta multi dintre dumneavoastra veti avea de obiectat, insa specialistii explica faptul ca detergentii de vase au o formula special creata pentru a fi cat mai putin nociva daca, intamplator, nu clatim bine vasele de exemplu.

cum speli fructele si legumele de pesticide si chimicale

Dar nu acesta este motivul de baza pentru care se recomanda spalarea fructelor si legumelor cu detergent de vase, ci faptul ca acesta dizolva foarte bine substantele cu care sunt tratate vegetalele.

Atentie: se vor spa doar legumele si fructele NETAIATE. Specialistii aduc urmatoarele recomandari:

  • Fructele si legumele se vor spala cu detergent si se vor clati foarte bine;
  • Vegetalele cu multe frunze, ca varza sau salata se vor pune intr-un bol cu solutie foarte diluata de detergent, apoi se vor spala frunza cu frunza.
  • Unele fructe precum strugurii nu pot fi spalati prin aceasta metoda, desi stim ca sunt stropiti. Strugurii, ciresele, visinele si alte fructe sau legume mici se vor lasa in apa pentru minim 2 ore, folosind o metoda din cele de mai jos.

Indepartarea chimicalelor din fructe si legume cu bicarbonatul de sodiu

Se va umple un bol cu 5 pahare de apa calda, in care se dilueaza 4 linguri de bicarbonat de sodiu, o lingura de sare grunjoasa neiodata si se aseaza fructele/legumele netaiate, clatite intial sub jet de apa. Se lasa in aceasta apa pentru cel putin doua ore, apoi se clatesc din nou sub jetul de apa si se pot consuma.

In aceasta apa cu bicarbonat de sodiu puteti lasa si legumele boabe sau cerealele, precum: naut, linte, soia, fasole, mazare etc. Citeste continuarea articolului in pagina 2>>

Foto: shutterstock.com

Zatul de cafea, secretul sanatatii tenului tau: cum sa scapi de punctele negre
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: